Nezvyklé trable finalistek: Jak mám podepsat tu kameru?

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Skvělá jízda mladých Češek na Roland Garros pokračuje. Kateřina Siniaková s Barborou Krejčíkovou jsou po jasném skalpu dvojice Strýcová, Sestini Hlaváčková ve finále čtyřhry a v neděli si tak zahrají o titul. „Nikdy jsem nečekala, že bych si mohla zahrát finále grandslamu,“ řekla dojatá Krejčíková, kterou po vítězství zaskočila příjemná povinnost – v přímém přenosu ztvárnit fixem na kameru svůj autogram.

Je to činnost pro velké hráče typu Rafaela Nadala už rutinní – po vítězném zápase vzít fixu a podepsat se přímo na objektiv kamery. Krejčíková při svém největším úspěchu kariéry ale na něco podobného nebyla připravená. „No, bylo to poprvé,“ smála se Krejčíková kuriozní situaci, kdy po semifinálovém vítězství dostala do ruky fixu.  

Chvíli zaváhla, popřemýšlela, pak ale dvaadvacetiletá tenistka zvládla úlohu na jedničku a vystřihla na sklo pěkný autogram. „Nějak jsem to dala, dokonce i srdíčko jsem tam zvládla udělat,“ vyprávěla Krejčíková. „Hlavně jsem tam nechala hodně místa Katce,“ obrátila se s úsměvem na parťačku Siniakovou. „Doufám, že se budu podepisovat i v neděli a budu už vědět, co tam chci napsat.“

Sebevědomí mladého českého páru je víc než na místě. Vždyť v semifinále nedaly zkušenějším krajankám Barboře Strýcové a Andree Sestini Hlaváčkové vůbec „čuchnout“. Výsledek 6:3 a 6:2 mluví za vše.

„Holky si zasloužily postoupit a zaslouží si vyhrát titul. My jsme neměly na nic odpověď,“ podotkla zklamaná Strýcová.

Na druhé straně panovala obrovská radost. „Super zápas. Dodržely, co jsme měly. Hrály jsme aktivně a tlačily jsme na síti. Povedlo se nám to přesně podle představ,“ pochvalovala si Siniaková, která se stejně jako Krejčíková nebála hrát agresivně a soupeřky občas i napálit, když to bylo ku prospěchu věci.

„Kdybychom nehrály agresivně my, tak by tak hrály ony,“ komentovala Krejčíková. „Mám k holkám obrovský respekt, protože obě dvě toho ve svých kariérách hodně dokázaly. Ale na kurtu jsme soupeřky, respekt jde na druhou kolej,“ doplnila.

Právě agresivita dovedla Krejčíkovou se Siniakovou k úspěchu. Pár, který před Roland Garros negativně přemýšlel o vlastních schopnostech a první kola prošel s odřenýma ušima, je teď skoro k nezastavení. „Beru to už teď jako obrovský úspěch, nepovede se to každému,“ řekla o finálové účasti Krejčíková.

„Protrápily jsme se k tomu, ale teď hrajeme o dost lépe. A teď už to chceme hrozně dotáhnout,“ řekla zase Siniaková, která ale zůstávala nohama na zemi. „O to víc je ale titul pro nás daleko. Nejdůležitější zápas teprve přijde.“

V nedělním finále budou čekat Japonky Eri Hozumiová a Makoto Ninomijaová – překvapivé finalistky startující v Paříži jako nenasazené. Favoritkami tak budou jednoznačně české tenistky. „Japonky jsou nepříjemné na síti a dobře se hýbou. Budou se snažit hrát aktivně, pořád v pohybu a ve střehu. Ale víme, jak je porazit,“ věřila si Siniaková.

Doufala taky, že na finále třeba opět z domova dorazí zafandit maminka. Vždyť do Paříže to není tak daleko.

A o tom, jak přesně bude zápas probíhat, měla zase naprosto jasno dobře naladěná Krejčíková: „Bude hezky slunečno, nádherný den, bude příjemných 23 stupňů, bezvětří. A všechno se odehraje tak, jak má. Pak poletíme domů, doufám i s trofejí. Nalajnovala jsem to a jinak to nebude!“