Další omluvenka pro olympiádu? Bouchardová se hodlá rozhodnout na poslední chvíli

- Jan Vojkůvka

Olympijské hry jsou pro mnohé sportovce vrcholem čtyřletého období. Nevypadá to však, že by se to týkalo tenistek a zejména tenistů. Spousta omluvenek, které před olympijskými hrami přichází z různých koutů světa, bude možná brzy rozšířena o kanadskou reprezentantku Eugenii Bouchardovou.

Ve dnech, kdy dvě tenistky trápí zranění a jejich účast je v ohrožení - Němka Angelique Kerberová má problémy s loktem a Dánka Caroline Wozniacká s ramenem - se k možným absencím může přidat i Kanaďanka Bouchardová, dvaadvacetiletá hráčka, která připouští strach z viru Zika.

Ačkoliv v množství zpráv s omluvenkami ve spoustě sportech zaznívají i pozitivní informace od sportovců, kteří vidí riziko onemocnění menší, než že se stanou aktéry autonehody nebo loupežného přepadení, tak jiní se ze strachu nadále omlouvají a raději volí jiný program či volno v době olympijských her.

Bouchardová prozatím není stoprocentně rozhodnutá, ale její slova, která přichází krátce po omluvence jejího reprezentačního kolegy Milose Raonice, mohou zejména kanadským fanouškům přinést vrásky do tváře. „Jsem typ člověka, co se rozhoduje na poslední chvíli,“ cituje Bouchardovou web tennisworldusa.org. „Takže se rozhodnu příští týden, myslím týden před olympiádou. V tuto chvíli vážně nevím, co budu dělat,“ svěřila se Kanaďanka.

Mezi muži je prozatím paradoxně mnohem více omluvenek z nejrůznějších důvodů než mezi ženami, ale přesto v posledních dnech i zde prudce stoupají počty tenistek, kterým se do Ria příliš nechce.

Jmenovitě se jedná o Karolínu Plíškovou, Simonu Halepovou či Camilu Giorgiovou. Mimo hru je také Victoria Azarenková, tu však k neúčasti přimělo zjištění faktu, že čeká potomka a od tenisu si dává dlouhodobou pauzu.

Jak to ale bude s Bouchardovou? Napodobí Raonice a způsobí tím, že jedinými kanadskými tenisty v Riu bude Daniel Nestor s Vaskem Pospisilem a mezi ženami se na hry nedostane Gabriela Dabrowská, která měla hrát se svou krajankou čtyřhru?

„Bylo by to nešťastné, protože by to mají být mé první Hry,“ říká Kanaďanka. „Problémy, které tam jsou, hlavně Zika, hodně tlumí nadšení z, potenciálních, prvních vašich olympijských her a to opravdu naštve, abych byla upřímná. Je to něco, na co nesmím myslet. Musím prostě vstát a učinit rozhodnutí,“ podotkla 41. hráčka ženského žebříčku. A rozhodnutí padne v následujícím týdnu.