Češi v akci: Pavlásek se do semifinále turnaje v Kitzbühelu nepodívá, prohrál s Basilašvilim

- Jan Havlovic

Adam Pavlásek se bohužel do semifinále turnaje ATP v rakouském Kitzbühelu neprobojoval. Česká tenisová naděje v dnešním čtvrtfinále nestačila na Gruzínce Basilašviliho, který si tak připsal již druhý skalp českého tenisty na tomto turnaji. Do hry zasáhne ve čtyřhře Stuchlá s Kunčíkovou.

 

Adam Pavlásek zažil povedený tenisový týden! Aktuálně 116. hráč světového žebříčku došel na turnaji v rakouském Kitzbühelu až do čtvrtfinále, ve kterém narazil na Nikoloze Basilašviliho, přemožitele Lukáše Rosola ze zápasu prvního kola. Do zápasu však vstoupil lépe Adam, který zvlád koncovku prvního setu a ujal se vedení. Druhá sada dospěla až do tiebreaku, ve kterém se však z vítězství 7:2 radoval gruzínský tenista. Akutálně 123. hráč žebříčku ATP měl navrch i ve třetím setu, kdy dokázal Pavláskovi sebrat dvakrát podání a zajistil si postup do semifinále Srba Lajoviće.

Kateřině Siniakové se daří ve švédském Bastadu, kde si zahraje ve dvouhře čtvrtfinále. Ve čtvrtek se však představila ve čtyřhře po boku Rumunky Olaruové, se kterou vytvořila pár pro tento turnaj. Česko-rumunský pár rozehrál čtvrtfinálový duel s dvojicí Kerkhovová-Marozavaová velmi dobře, když v prvním setu vyhrál 6:4. Nizozemsko-běloruský pár však dovedl zápas do supertieabreaku, ve kterém měly nasazené trojky navrch a po vítězství 10:3 si zajistily postup do semifinále.

O něco více se dařilo dvojici Lence Kunčíkové a Karolíně Stuchlé, které po třísetové bitvě vyřadily domácí pár Celiková, Petersonová. Češky sice prohrály úvodní set 2:6, ale i přes odvrácení čtyř brejkbolů se dokázaly v druhém setu zmobilizovat a zvítězit 6:4. V supertiebreaku poté vyhrály 10:7 a mohly oslavit postup do druhého semifinále na okruhu WTA v řadě. Minulý týden se jim v Bukurešti do finále projít nepodařilo, co nyní v Bastadu?

Štefková v německém Darmstadtu nečekaně končí

Zápas měla velmi slušně rozehraný čtvrtá nasazená Barbora Štefková, která ve druhém kole turnaje v německém Darmstadtu plnila roli favoritky proti divoké kartě Anně Zajaové. Jenže po vyhrané první sadě 6:3 se dostala do problémů. Ve druhém dějství sice srovnala z 2:5 na 5:5, ale set ztratila v tiebreaku a podobný scénář měla i rozhodující sada. V ní prohrávala 3:5 a musela odvracet soupeřčin servis do zápasu. To se jí sice povedlo a srovnala na 5:5, jenže bitva se přenesla opět do tiebreaku, v němž česká tenistka neproměnila mečbol za stavu 6:5 a Zajaová dokázala průběh zkrácené hry otočit, zvítězit 8:6 a jako hráčka startující na divokou kartu postoupit do čtvrtfinále.

Konec na turnaji potkal i Marii Bouzkovou, jež si neporadila s ruskou kvalifikantkou Vinogradovou a prohrála 5:7, 1:6.

Zálabská i Kolodziejová v Bad Waltersdorfu postupují

Zuzana Zálabská vstoupila do utkání druhého kola se Slovinkou Kolarovou, pátou nasazenou, velmi dobře a rychle si vypracovala vedení 3:1. Slovinská tenistka často chybovala a své soupeřce nabídla v první sadě celkem sedm možnosti k brejku. Zálabská využila celkem tři brejkboly, a tak se radovala ze zisku první sady v poměru 6:3. Kolarová hned po konci prvního setu utkání skrečovala a z postupu se tak raduje česká tenistka.

Postupuje i Miriam Kolodziejová, která na rakouském podniku úspěšně prošla kvalifikací. Dnes na českou tenistku čekala v zápase druhého kola slovenská kráska, Petra Uberalová. První sada vyzněla lépe pro Kolodziejovou, která dokázala využít o jeden brejk víc než soupeřka a zvítězila 6:4. Česká hráčka se ujala vedení i ve druhém setu, těsně poté však Uberalová utkání také skrečovala.

Z postupu do čtvrtfinále se raduje také nasazená jednička turnaje v rakouském Bad Waltersdorfu, Gabriela Pantůčková. Mladá česká tenistka si v dnešním zápase druhého kola poradit se Slovinkou Polonou Rebersakovou, které v utkání nedala příliš šancí a zvítězila 6:0 a 6:1!

Zadařilo se také Petře Krejsové, která rozšířila řady českých tenistek ve čtvrtfinále na rakouském turnaji. Zastavit ji nedokázala sedmá nasazená Slovenka Kristina Schmiedlová, jíž Češka porazila dvakrát 6:4 a doplnila své krajanky mezi nejlepší osmičkou.

ATP/WTA

GENERALI OPEN KIZBÜHEL (muži, antuka, €520,070, čtvrtfinále)

Nikoloz Basilašvili (GRU, 123.) - ADAM PAVLÁSEK (116.) 5:7, 7:6(2), 6:3

ERICSSON OPEN BASTAD (ženy, antuka, 250 000 $, čtvrtfinále čtyřhry)

Olaruová (ROU), SINIAKOVÁ - Kerkhovová (NED), Marozavaová (BLR) (3) - 6:4, 2:6, 3:10
KUNČÍKOVÁ, STUCHLÁ - Celiková, Petersonová (obě SWE) 2:6, 6:4, 10:7

BANK OF THE WEST CLASSIC, STANFORD (ženy, tvrdý povrch, 846 000 USD, čtvrtfinále čtyřhry)

Muhammadová, Towsendová (obě USA) - Grönefeldová (GER), PESCHKEOVÁ (4) 6:4, 1:6, 3:10

ITF/FUTURES

Tennis international, Darmstadt (ženy, 25 000 USD, antuka, 2. kolo dvouhry)

Anna Zajaová (GER, 348.) - BARBORA ŠTEFKOVÁ (178.) (4) 3:6, 7:6 (3), 7:6 (6)
Polina Vinogradová (RUS, 337.) - MARIE BOUZKOVÁ (289.) 7:5, 6:1

Wilhelmshöhe Open (muži, antuka, 25 000 USD, čtvrtfinále čtyřhry)

NOUZA, ŠKOCH - Banes, Van Peperzeel (oba AUS) (2) 2:6, 6:4, 12:10

Thermenregion Bad Waltersdorf Open (muži, antuka, 10 000 USD, 2. kolo dvouhry)

PETR MICHNEV (542.) (3) - Patrick Ofner (AUT, 928.) - 6:2, 6:3
FILIP BRTNICKÝ (810.) - PETR HÁJEK (1451.) 6:4, 6:4

Thermenregion Bad Waltersfdorf Open (ženy, antuka, 10 000 USD, 2. kolo dvouhry)

ZUZANA ZÁLABSKÁ (858.) - Nastja Kolarová (SLO, 453.) (5) - 6:3, skreč Kolarová
GABRIELA PANTŮČKOVÁ (304.) (1) - Polona Rebersaková (SLO, 876.) - 6:0, 6:1
MIRIAM KOLODZIEJOVÁ (-.) - Petra Uberalová (SVK, 770.) - 6:4, 1:0, skreč Uberalová
Kristina Schmiedlová (SVK, 563.) (7) - PETRA KREJSOVÁ (872.) 4:6, 4:6