Senzační postup: Trungelliti řídil do Paříže 9 hodin a dorazil po půlnoci, ráno vyřadil Tomice

- Jiří Vachtl

Argentinec Marco Trungelliti prožil na Roland Garros bláznivých 24 hodin. Z Paříže odjel po prohře v kvalifikaci do Barcelony, kde si s rodinou užíval volna. Vinou několika odhlášek se však dostal zpět do soutěže. Tenista tak nasedl do auta a vydal se na tisíc kilometrů dlouhou cestu do Francie, kam dorazil v neděli po půlnoci. O několik hodin později už stál na dvorci proti favorizovanému Bernardu Tomicovi, kterého však zaskočil a po výhře 3:1 na sety slavil nečekaný postup.

Trungelliti se snažil do hlavní fáze letošního Rolland Garros probít přes kvalifikaci. V úvodních dvou kolech neztratil ani set, ale cestu do vytoužené hlavní soutěže mu ve finále kvalifikace zatarasil Polák Robert Hurkacz, který Argentince porazil po třísetové bitvě.

Zklamaný Argentinec tak z Paříže odcestoval do Barcelony, kde s rodinou odpočíval po náročném tenisovém programu. Jeho relax však narušila série odhlášek z hlavní soutěže antukového grandslamu. Z turnaje se totiž postupně odhlásilo osm tenistů. Tím posledním byl v neděli Australan Nick Kyrgios.

Nikdo z tenistů, kteří vypadli v posledním kole kvalifikace však takový vývoj neočekával a mnoho z nich tak už zamířilo na jiné turnaje. Mezi nimi byl i Čech Zdeněk Kolář, který po vypadnutí odcestoval na challenger do italského Vicenze. Trungellitimu se tak otevřela jasná šance na start v hlavní soutěži. Stačilo mu pouze jediné - do pondělního rána se dostavit do Pažíže na zápis tzv. lucky loserů.

Argentinec tak na nic nečekal, v Barceloně popadl svůj tenisový bag, bratra, matku i babičku, a společně se vydali na tisíc kilometrů dlouhou cestu do Paříže. Trungelliti si celou téměř desetihodinou cestu poctivě odřídil a po nedělní půlnoci nakonec s rodinou do dějiště Roland Garros přicestoval. O pořádném spánku, přípravě a regeneraci však nemohla být řeč.

Po necelých jedenácti hodinách se však přesto postavil na antukový dvorec v pařížském areálu. Jeho zápas s favorizovaným Australanem Bernardem Tomicem totiž otevíral program druhého hracího dne na dvorci č. 9. Únava po náročné cestě však na Argentinci nebyla vůbec znát. Naopak, z Trungellitiho spíš vyprchala nervozita a zápas si šel užít.

Po necelých třech hodinách se pak mohl radovat z nečekaného postupu, australského tenistu totiž přemohl výsledkem 6:4, 5:7, 6:4 a 6:4. A neuvěřitelný příběh, který jednou bude vyprávět svým dětem, byl na světě.

Trungelliti se nyní konečně dočká zaslouženého odpočinku. Ve druhém kole Roland Garros ho čeká duel s Italem Marcem Cecchinatem, který je však v plánu až na středu. Ani v něm však argentinský tenista není rozhodně bez šance.