ATP

Hvězdné trio! Kdo byl úspěšnější v 31 letech?

- Radek Štohl

Daná otázka se neustále opakuje. Je na tom lépe Rafael Nadal, Roger Federer, nebo Novak Djokovič? Posledně jmenovaný nedávno oslavil jednatřicáté narozeniny, po návratu na okruh však příliš tenisové radosti neprožívá. Radost mu nepřináší ani pohled na statistiku, která prozrazuje, že v tomto věku oproti svým dvěma rivalům zaostává.

Uplynulých patnáct let zmínění hráči, společně s Andy Murrayem, dominují mužskému světovému tenisu. Ačkoliv hvězdné tenisty v průběhu kariéry zastihla určitá krize, dokázali se z ní dostat, opětovně bavit své fanoušky a také tvořit řadu rekordů.

Velká rivalita je zvláště u jejich fanoušků, ti se neustále dohadují, kdo patří k nejlepším hráčů současnosti a potažmo celé historie. Pokud se ale podívají na počet titulů, Novak Djokovič je na tom oproti svým dvěma protihráčům nejhůře.

Tenista pocházející ze Srbska měl v úterý jednatřicet let, zatímco Nadalovi bude příští neděli o rok více. Federer, který stejně jako loni vynechal kompletní antukovou sezónu, v srpnu oslaví sedmatřicet.

Ohlédneme-li se na to, jak si hráči vedli v 31 letech, nejlépe na tom je Federer. Druhý hráč žebříčku do zmíněného věku získal 17 grandslamových trofejí, Nadal jich měl o tři méně a Djokovičovi se povedlo vyhrát "pouze" dvanáct turnajů velké čtyřky.

Švýcarský fenomén rovněž vyčnívá ve statistice celkových titulů, kterých dobyl 75. Na druhé pozici je stejně jako v předcházejícím měřítku Rafael Nadal se 72 turnajovými vavříny, Djokovič uspěl v 68 případech.