Blog Lucie Šafářové: Šťastná a fit! Můj život bez lepku

- Lucie Šafářová

Ahoj všichni! Doufám, že užíváte léto v plném proudu. Pro mě před pár dny skončil Wimbledon a čeká mě příprava na Rio a americké turnaje. Máte rádi Olympijské hry? Pro mě budou třetí a strašně se těším! Minule jsem vám popisovala, jaké druhy diet jsem vyzkoušela a proč. Tento díl bych chtěla věnovat podrobněji dietě bez lepku a další potom dietě bez laktózy, kterou držím a mám díky ní skvělé výsledky. Co je lepek? Směs dvou bílkovin, gliadinu a gluteninu, které se nacházejí společně se škrobem v semenech některých obilnin, především pšenice, žita a ječmene.

.Víte, že tělo zpracuje jen zhruba třetinu potravin s lepkem: Zbytek nám zbytečně zůstává ve střevech a tělo se ho špatně zbavuje. Však možná znáte rady babiček po střevní viróze: „Dej si bílý rohlík, uklidní ti to trávení...“ To proto, že se nalepí na stěny střev a obalí je. Okolí nám zdůrazňuje vyšší konzumaci vlákniny. Ale proč? Protože nám zlepšuje pohyb střev a mimo jiné je čistí od zbytkového lepku, který tam pěkně odpočívá. Konzumace lepku náš organismus zatěžuje a pro tělo je to fuška navíc. Což však není všechno.

Další problém se jmenuje GMO - geneticky modifikované potraviny. Tyto modifikace sice dělají pšenici odolnější pro pěstování, ale také mění její genetickou strukturu. A na tu nejsou naše těla nastavena. Neumí ji správně zpracovat, a proto se procento alergií na lepek mezi lidmi prudce zvedá. Nejhůř jsou na tom v USA. U nás se naštěstí GMO zatím tolik nerozmáhá. Já jezdím do Spojených států často a už několik let mám pořád stejný problém. Proč tam mám tak nafouklé břicho, když nejím nic jiného než doma? Proč mám sklony jíst pořád větší porce a nestačí mi to? Je to právě díky nekvalitním potravinám, které jsou geneticky upravované. Na turnaji v Madridu jsem seděla u stolu s osobním kuchařem Sereny Williams. Říkal mi spoustu zajímavých věcí o tom, jak jí připravuje jídlo, a velmi mě překvapilo, když popisoval, že americkou mouku vůbec nepoužívá. Nechává si posílat speciální evropskou - bez GMO. V dnešní době je bohužel dost těžké sehnat kvalitní mouku, která byla pro naše babičky běžná. 

V čem všem je lepek? Pečivo, koláče, těstoviny, sušenky, řada omáček, čokolády, šunky, salámy... Když se člověk začne alespoň trochu dívat na složení potravin, často zjistí, že ani netušil, co v nich všechno může být. Vynechání lepku pro mě nebylo těžké, protože se dá nahradit jinými chutnými potravinami. Brambory, rýže, rýžové nudle, pohanka, jáhly, ovesné bezlepkové vločky... Z těchto potravin lze nahradit mouku celkem bez problémů.

Z toho, co jsem sem napsala, to vypadá, že je mouka nepřítel. Pro lidi s alergií samozřejmě, ale pro nás ostatní včetně mě je stravitelná, a proto je dobré si ji občas dopřát. Já si ji dávám ve svůj "žrací den", aby si s ní tělo pořád umělo poradit. Žádná radikální změna není dobrá. Jak se říká - zlatá střední cesta. Proto vám doporučuju zkusit měsíc až dva této této diety na pročištění. Pak uvidíte. Já ji držím dlouhodobě, protože rychleji regeneruji, rychle a dobře trávím a mám od té doby mnohem víc energie.

Další díl bude o dietě bez laktózy. Ja držím obě a ta bez laktózy je pro mě težší. Ale o tom opravdu až příště. Díky za pozornost a přidávám recept na zdravé vločkové ovocné knedlíky. (Nejsou bez laktózy, mají tvaroh, ale jsou výborné!)

Ingredience: 1 vanička tvarohu, 50g vloček, med nebo datlový sirup, špetka soli, ovoce (meruňky, jahody)

Tvaroh, vločky a med smícháme a rukama vytváříme koule. Do každé vložíme jednu meruňku a dáme do vařicí vody. Až vyplavou, jsou hotové! Posypeme hnědým cukrem a podáváme! Dobrou chuť!

                                            Vločkové ovocné knedlíky