French Open: Krejčíková si poprvé zahraje v hlavní soutěži, Kolář naopak neuspěl

- Jan Havlovic, Petr Sumbal

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Pátým hracím dnem pokračovala v Paříži kvalifikace na druhý letošní grandslam. Do bojů zasáhli hned dva čeští tenisté, kteří byli krok od postupu do hlavní soutěže. Zdeněk Kolář bohužel neuspěl, nepodařilo se mu ve finále kvalifikace zaskočit favorizovaného Brazilce Dutru Da Silvu. To Barbora Krejčíková už úspěšná byla a vybojovala si premiérovou účast v hlavní soutěži grandslamu po hladkém vítězství nad Ruskou Kudermětovovou. V místě dění máme i dnes svého redaktora, a tak se můžete těšit na pozápasové ohlasy obou českých tenistů.

Velký úspěch! Krejčíková si poprvé v kariéře zahraje na grandslamu
Dvakrát postoupila do finále grandslamové kvalifikace, dvakrát neuspěla. Až na třetí pokus to Barboře Krejčíkové vyšlo a v Paříži poprvé v kariéře ochutná atmosféru jednoho z turnajů velké čtyřky. Krejčíková měla za soupeřku Rusku Veroniku Kudermětovovou a tu dokázala porazil hladce dvakrát 6:2. „Bude to velké, těším se,“ radovala se bezprostředně po utkání.

„Jsem velice ráda, že mi to vyšlo, hrála jsem velmi konzistentně. Soupeřku jsem přehrála a myslím si, že jsem zaslouženě vyhrála,“ uvědomovala si po dobře odvedené práci Krejčíková. Česká hráčka byla v celém utkání jasně lepší, první set trval jen 33 minut, druhý se ale protáhl mnohem víc. Nebylo to však tím, že by snad Kudermětovová více vzdorovala, Krejčíkovou přibrzdila silná průtrž mračen, která se nad areálem prohnala za stavu 5:2 pro dvaadvacetiletou Češku.

„Trošičku jsem se bála. Nebo spíše jsem z toho měla takový respekt a zdravou nervozitu. Poslední gem jsme se hodně přetahovaly. Při prvním mečbolu jsem dala dvojchybu, což už se mi párkrát stalo. Ale spíše jsem se snažila povzbudit,“ popsala Krejčíková, jak se popasovala s nepříjemnou situací v závěru utkání.

Soupeřku pro první kolo hlavní části Roland Garros ještě Krejčíková nezná, ale narazit může na silné hráčky v čele s Karolínou Plíčkovou, Marií Šarapovovou nebo Sloane Stephensovou.

Kolář dostal kanára a končí těsně před branami hlavní části
Zdeněk Kolář měl na dosah svou první účast v hlavním pavouku grandslamového turnaje, ale na to si bude ještě muset počkat. Ve finále kvalifikace totiž český tenista podlehl favorizovanému Brazilci Rogeriu Dutru Silvovi 0:6, 4:6. Hlavně první sada Kolářovi nevyšla a musel uznat, že dnes prostě na svého soupeře neměl. „Dutra Silva hrál určitě lépe než já. Dělal jsem zbytečné chyby, nějak mi to nesedlo, ale to je tenis,“ hovořil pro Tenisový svět Kolář smířeně po utkání.

Po jednoznačné první sadě Kolář začal dělat svému soupeři větší potíže a dokonce ve třetím gemu získal brejk, ten však hned vzápětí ztratil. Na nervozitu se ale jednadvacetiletý tenista nevymlouval: „Nervózní z velké možnosti se dostat do hlavní části, jsem vůbec nebyl. Určitě můžu na celý turnaj vzpomínat v dobrém. Během kvalifikace jsem nehrál špatně, vyhrál jsem dva těžké zápasy. Jak Broadymu, tak Napolitano hráli velmi dobře,“ připomněl Kolář.

Druhý set vrcholil v jeho desátém gemu za stavu 5:4 pro Dutru Silvu a při podání Koláře. V této maratonské hře bylo k vidění hned devět shod a Kolář odvrátil čtyři soupeřovy mečboly. Až na ten pátý nestačil a tak se s Paříží loučí. „Soupeř byl hodně kvalitní,“ zopakoval Kolář. „Že jsem mohl předvést lepší výkon je pravda, ale to se nic neděje.“

Roland Garros, Paříž (muži, FRA, 39 200 000 EUR, antuka)
Finále kvalifikace
Rogerio Dutra Da Silva (BRA, 132.) [6] – ZDENĚK KOLÁŘ (230.) 6:0, 6:4

Roland Garros, Paříž (ženy, FRA, 39 200 000 EUR, antuka)
Finále kvalifikace
Veronik Kudermětovová (RUS, 165.) – BARBORA KREJČÍKOVÁ (141.) 2:6, 2:6