French Open: Pavlásek vybojoval hlavní soutěž! Kolář s Krejčíkovou prošli do finále kvalifikace

- Jan Vojkůvka

Předposlední hrací den kvalifikace na druhý grandslam sezony v Paříži přinesl prvního úspěšného českého kvalifikanta. Stal se jím Adam Pavlásek, který porazil Rakušana Dennise Novaka a po dvou letech si opět zahraje hlavní soutěž v Paříži. O tu nadále usilují i Zdeněk Kolář s Barborou Krejčíkovou, kteří postoupili do závěrečného dějství.

Pavlásek vybojoval postup do hlavní soutěže French Open!
Prvním úspěšným českým kvalifikantem se v Paříži stal už ve čtvrtek Adam Pavlásek (185.). Český tenista se ve finálovém kole utkal s Rakušanem Dennisem Novakem (220.), s nímž se dlouho přetahoval o první set, prohrával 2:3 se ztrátou brejku a v tiebreaku dokonce čelil setbolu.

Nakonec ale dokázal strhnout vítězství na svou stranu, vyhrál 10:8 a ve druhém dějství vybojoval klíčový brejk v deváté hře a postoupil po setech 7:6(8), 6:4.„Oba jsme hráli dobře - tenis je ohromně vyrovnaná hra. Dnes se to potvrdilo především v prvním tiebreaku, ale jsem rád, že jsem v něm byl ten šťastnější."

„Je to úžasné postoupit po tomhle zápase. Jsem moc šťastný, že si opět můžu zahrát hlavní soutěž grandslamu,“ radoval se Pavlásek, který na posledních dvou grandslamech mezi elitou scházel. „A teď se těším na další zápasy.“

Kolář prolétl do finále kvalifikace
Skvělým výkonem se ve druhém kvalifikačním kole na French Open prezentoval Zdeněk Kolář. Jednadvacetiletý český mladík narazil na pařížské antuce na Itala Stefana Napolitana, který byl sice papírovým favoritem, ale v utkání svou pozici potvrdil nedokázal.

Kolář za celý zápas čelil jen dvěma brejkbolům a naopak soupeře hned třikrát o podání obral, díky čemuž za 77 minut hry zvítězil 6:3, 6:3 a zahraje si v pátek o postup do své premiérové hlavní soutěže na grandslamovém turnaji.

„Je to cenný úspěch. Jsem velice rád a cesta pokračuje dál,“ radoval se český tenista. „Dnes jsem podal dobrý výkon. Ze začátku mě moc k ničemu na returnu nepouštěl, dobře servíroval. Nicméně jsem tušil, že mu to celý zápas takto nevydrží. Věděl jsem, že čím delší výměny budou, tím půjde více bodů na moji stranu.“

Bouzková do finálového kola nepostoupila
Pořádné drama se odehrálo v utkání mezi Marií Bouzkovou (171.) a Američankou Caroline Dolehideovou (126.). Česká tenistka sice vstupovala do zápasu v roli outsiderky, ale svou kůži rozhodně neprodala lacino. Naopak favorizovanou Dolehideovou v mnoha pasážích přehrávala, ale po vyhraném prvním setu se jí dobrou formu potvrdit nepodařilo a prohrála 6:4, 3:6, 5:7.

Ve třetím setu přitom Bouzková zvládala odvracet problémy při podání a sama se ujala vedení 4:2. Výhodu brejku ale udržet nedokázala, hned v další hře i přes vypracovaný gembol o servis přišla. Dolehideová poté v jedenácté hře využila další brejkbol a i přes problémy, a hrozbu ztráty podání hned v dalším gemu, se jí podařilo duel doservírovat.

„Měla jsem výhodu na 5:2 ve třetím setu, takže určitě mě mrzí, že jsem to nevyužila. Ona tam do toho pak nějak plácla a vyšlo jí to,“ smutnila po utkání Bouzková. „Od US Open 2014, kdy jsem ji porazila, si určitě hodně zlepšila servis a byl to o dost jiný zápas než před čtyřmi lety. Všechny její rány se odvíjely od zmíněného podání.“

Krejčíková urvala v Paříži postup
Barbora Krejčíková (141.) zvládla v kvalifikaci French Open i druhý zápas a postoupila do finálového kola. S Ukrajinkou Anhelinou Kalininovou (127.) zápolila více než dvě hodiny a proti osmnácté nasazené musela dokonce zápas otáčet. Nad favoritkou si ale připsala cenné vítězství 3:6, 6:3, 6:3.

Klíčem Krejčíkové k úspěchu byl kvalitní servis, jímž se ve druhém a třetím setu prezentovala, když soupeřce nabídla pouze jeden brejkbol.

„Byl to jiný zápas než včera. Zbytečně mi to uteklo v prvním setu a pak jsem musela hodně bojovat,“ hodnotila zápas česká tenistka. „Předvést takovéto obraty na grandslamu dodá člověku hodně sebevědomí. A i když jsem čelá taková špatná, tak se těším na finále kvalifikace."

Roland Garros, Paříž (muži, FRA, 39 200 000 EUR, antuka)
Finále kvalifikace
ADAM PAVLÁSEK (185.) – Dennis Novak (AUT, 220.) 7:6(8), 6:4
2. kolo kvalifikace
ZDENĚK KOLÁŘ (230.) – Stefano Napolitano (ITA, 207.) 6:3, 6:3

Roland Garros, Paříž (ženy, FRA, 39 200 000 EUR, antuka)
2. kolo kvalifikace
MARIE BOUZKOVÁ (171.) – Caroline Dolehideová (USA, 126.) 6:4, 3:6, 5:7
BARBORA KREJČÍKOVÁ (141.) – Anhelina Kalininová (UKR, 127.) 3:6, 6:3, 6:3