Hvězdné deblistky nečekaně končí šestiletou spolupráci

- Jan Vojkůvka

Bez větších známek, že by bylo mezi elitními deblistkami něco v nepořádku, se hvězdy ruský pár Jekatěrina Makarovová s Jelenou Vesninovou rozhodly ukončit spolupráci. Ta začala už v roce 2012 a přinesla oběma hráčkám obrovské úspěchy, včetně titulu olympijských šampionek a tří grandslamových titulů.

Makarovová s Vesninovou spolu nastoupily ještě na antukovém podniku ve španělském Madridu, kde dokráčely k dvanáctému společnému titulu a vše nasvědčovalo tomu, že na blížícím se French Open budou opět velkými favoritkami na triumf.

Vítězky antukového grandslamu z roku 2013 však v Paříži spolu startovat nebudou a nastoupí do bojů o úspěch po boku jiných partnerek. Zatímco spoluhráčka Makarovové ještě nebyla oznámena, Jelena Vesninová se ve Francii spojí s loňskou vítězkou dvouhry Jelenou Ostapenkovou z Lotyšska.

Makarovová s Vesninovou spolu poprvé hrály už v roce 2011, ale jejich spolupráce se definitivně rozběhla v roce 2012, kdy cílily na úspěch na olympiádě v Londýně. Tam se sice ještě prosadit nedokázaly, když skončily ve čtvrtfinále, ale jejich souhra natolik klapala, že spolu vydržely dalších pět let.

Během nich získaly zlato v Riu a vybojovaly tituly na French Open 2013, US Open 2014 a Wimbledonu 2017. Kromě toho vybojovaly také trofej na Turnaji mistryň v roce 2016.