Duo Kvitová – Vaněk pod mikroskopem: Jak probíhá jejich komunikace?

- Petr Pavlík

Petra Kvitová prožila v uplynulých týdnech jedno ze svých nejpovedenějších období v kariéře. Na její velkolepé úspěchy má rovněž velký vliv trenér Jiří Vaněk, který přináší do srdce své hráčky patřičný klid. Často přímo i během zápasů, když dorazí tenistku uklidnit k její lavičce. „Nikdy člověk neví, kdy na kurt přilétne. Petra si mě zavolá a já se ji snažím v minutě povzbudit,“ popisuje Vaněk situace, které v posledních týdnech upoutaly tenisové fanoušky.

„Zkolabuju!“ myslí si Petra Kvitová na pokraji zhroucení během tříhodinového maratonu ve finále v Madridu. Její trenér Jiří Vaněk rychle startuje ze sedačky a přiběhává na antuku zachránit situaci. Kvitová svou myšlenku opakuje nahlas: „Zkolabuju!“ říká Vaňkovi zoufale. „Ale ne, museli by ji odsud jedině odvézt sanitkou, aby to vzdala,“ ví Vaněk a spouští důrazný proslov do srdce Kvitové.

„Nezkolabuješ! Jsi největší bojovnice na světě, tohle dokážeš. Srdce to dokáže, musíš vydržet každý balon.“ Jeho slova se pak splňují a Kvitová získává cenný titul po třísetové řežbě.

„Jirka neřeší, jestli hraju špatně forhend nebo se špatně hýbu. Spíš se mě snaží povzbudit, dodat mi zdravé sebevědomí, a to se mu celkem daří,“ vrací se k hektickým okamžikům sama Kvitová. „Evidentně to pomáhá. Občas mu řeknu nějakou blbost, jako třeba že zkolabuju,“ směje se.

„Nemůžu tam vymýšlet žádné nesmysly. Hráčka si volá trenéra, protože se nedaří a hlava se musí dostat zpátky k zemi,“ popisuje svůj pohled na situaci sám trenér Jiří Vaněk. „Nic si nepřipravuji. Nemůžu tam za tu minutu vymýšlet žádné bejkárny,“ doplňuje.

Hektické momenty oba zažili také v semifinálovém zápase v Madridu. Zde Kvitová dokázala porazit ve dvou setech (7:6, 6:3) Karolínu Píškovou a postoupit do finále. Vaněk svou hráčku proti bývalé svěřenkyni neustále burcoval: „Super, bojuješ o každý míč. Musíš to odjezdit. O každý balon bojuješ, po každém se povzbuzuješ. Je to dobré, je to moc dobré, super. Jedeme dál, silná hlava, to dokážeš, máš daleko větší srdce. Jsi prostě lepší.“

Samotná Kvitová se v záplavě fyzické i psychické únavy snaží slova kouče vstřebat. „Vnímám to, poslouchám. Jsou ale momenty, kdy za chvíli nevím, co mi řekl,“ směje se. „Ale 99,9 % z toho si pamatuju,“ upozorňuje hned před svým trenérem.

I čeští diváci v Praze při J&T Banka Prague Open nedávno pozorovali, jak pozdější vítězka turnaje Kvitová potřebovala uklidnit třeba během finálového zápasu, který se jí začal sypat pod prsty. „Většinou si Jirku volám, když si sebou nejsem jistá, když mám problémy sama se sebou. Potřebuji něco maličkého, rozptýlení, abych urvala brejk nebo důležitý bod,“ vysvětluje Kvitová. I v Praze Vaňkova slova dovedla českou tenistku k obratu a vítězství.

Nyní čeká českou dvojku pár dní volna a pak už pilná příprava na nadcházející antukový grandslam Roland Garros, v němž bude Petra Kvitová figurovat jako spolufavoritka na zisk titulu. Bude to ale už bez možnosti přímé trenérské podpory, protože při grandslamech pravidla turnaje nedovolují trenérům vcházet přímo na lavičku.