Rekordman Nadal přišel o neporazitelnost. Ztratí i post jedničky

- Jan Vojkůvka

Opět Dominic Thiem. Stejně jako před rokem v Římě, tak i letos v Madridu se rakouský tenista postaral o zastavení španělského rychlíku Rafaela Nadala, který po rekordních 50 vyhraných setech v řadě našel svého přemožitele. Po vyřazení ve čtvrtfinále na Mutua Madrid Open skončila nejen jedna velká jízda nejlepšího antukáře současnosti, ale v pondělním vydání žebříčku přepustí pozici světové jedničky Rogeru Federerovi.

Nadal předváděl v Madridu opět skvělé výkony, ale po ovládnutí turnajů v Monte Carlu a Barceloně přeci jen antukovému suverénovi nejspíš došla energie a proti dravému Thiemovi nedokázal předvést své maximum.

V dramatickém boji se světovou sedmičkou ztratil hned pětkrát servis a po dvou hodinách hry musel překousnout porážku 5:7, 3:6. Skončila tím dlouhá šňůra 21 vyhraných zápasů na antuce v řadě, rekordní série 50 vyhraných setů v řadě, i neporazitelnost, která trvala takřka celý rok.

Pro Nadala znamená porážka také ztrátu pozice světové jedničky, kterou v pondělí přepustí svému rivalovi Rogeru Federerovi. Švýcar sice vynechává podruhé v řadě kompletní antukovou část sezony, ale svými výkony za posledních 12 měsíců se dostane o 720 bodů před Nadala.

Španěl totiž neobhájí loňský titul z Madridu, což pro něho znamená ztrátu 820 bodů. Dvaatřicetiletý Nadal ovšem nemusí být světovou dvojkou dlouho. Pokud se mu podaří získat titul v Římě, kde v minulé sezoně vypadl už ve čtvrtfinále (stejně jako letos v Madridu po souboji s Thiemem), na mužský trůn se dokáže vrátit.