První výhra nad Halepovou! Plíšková si vyšlápla na světovou jedničku a vyhlíží české derby

- Jan Vojkůvka

Porazit Simonu Halepovou se Karolíně Plíškové doposud podařilo jen jednou ve Fed Cupu. Na turnajích ale držela negativní šňůru šesti porážek v řadě. Až do Madridu. Na španělské antuce česká tenistka zdolala světovou jedničku 6:4, 6:3 a připsala si první turnajovou výhru nad neoblíbenou soupeřkou.

Naposledy se Plíšková s Halepovou utkala v lednu na Australian Open, kde prohrála ve čtvrtfinále hladce 3:6, 2:6. Madridu jí poslední porážku vrátila téměř stejným způsobem a potvrdila svou fantastickou formu, kterou drží od dubnového turnaje ve Stuttgartu.

Světová šestka si společně s titulem z Německa připsala už deváté vítězství v řadě. Snadné to ale rozhodně neměla, ač utkání mělo rychlý průběh a trvalo pouhých 70 minut.

Česká tenistka vstoupila do duelu ztraceným podáním ve druhé hře, od té chvíle se ovšem nastartovala ke skvělému výkonu, při kterém ji pomáhala i Halepová svými chybami. Plíšková za celý duel zahrála 20 vítězných míčů, ovšem Halepová přidala 26 nevynucených chyb, díky čemuž se ještě více zvýraznila převaha Češky.

I díky tomu dokázala Plíšková dvojnásobnou obhájkyni madridského titulu zasypat přívalem vlastních fiftýnů, získat ve třetím gemu ztracený servis zpět a v sedmé hře se utrhnout do vlastního brejku. Po doservírovaném prvním setu pak Plíšková dominovala i druhému dějství. Halepovou nepustila už k žádnému brejkbolu a klíčový brejk vybojovala ve třetí hře.

Plíšková, jež v Madridu vypadla třikrát v řadě ve druhém kole, si tak dál výrazně vylepšuje své maximum ze španělské antuky a vyhlíží páteční semifinálový duel. V něm by se mohla utkat se světovou desítkou Petrou Kvitovou, kterou čeká čtvrtfinále ve večerních hodinách proti Darje Kasatkinové z Ruska.