Trenér Kvitové zakázal úsporný režim. Petru vydechnout nenecháme, říká

- Jakub Slunečko

Po zisku titulu ve Stromovce běžela Petra Kvitová jako první obejmout svého kouče Jiřího Vaňka. Během finále ji pomohl dostat se z krize. „Potřebovala jsem uklidnit, to se mu povedlo,“ řekla Kvitová. Sám Vaněk byl po vítězství stejně dojatý jako sama tenistka. „Klobouk dolů, určitě může vyhrát grandslam,“ řekl.

Tlak ale na svou svěřenkyni neklade. „Hlavně ať si Péťa tenis užívá, to je u ní nejdůležitější,“ dodal pak Vaněk. Dobře ví, že Kvitová se stane neporazitelnou, když kolem sebe cítí pohodu a je fyzicky zdravá.

To vše teď platí a česká tenistka získala už třetí letošní titul. „Dokonce už čtvrtý od svého návratu po zranění,“ doplnil Vaněk. „Odpočívat se ale nebude. Pokud chce vyhrát grandslam, musí zvládnout sedm zápasů, tady jich vyhrála jen pět,“ usmál se pak.

Jste překvapen, že Petra získala letos už třetí titul?
Pro sebe jsem si říkal, že to je úplně neuvěřitelný. Klobouk dolů před ní, co dokázala. Letos tři finále a tři tituly, pro tyhle zápasy se narodila, to jinak není možný. Tady v Praze nehrála finále tak dobře, ale stejně to urvala vůlí.

Po finále měla dost emotivní proslov, ve kterém děkovala i vám. Co jste na to říkal?
Asi si s nějakými emocemi hrála sama v sobě, posledním balónkem to z ní celé spadlo a začal se jí v hlavě odehrávat příběh, kde byla loni a kde je letos. Sám jsem říkal Davidovi (kondiční trenér Vydra, pozn.), že bude její proslov emotivní. A taky že byl.

Jak moc ji vyčerpávají zápasy před českým publikem?
Docela hodně. Ona je hrozně emotivní a přijde mi, že chce doma víc vyhrát pro lidi než sama pro sebe. A to ji vyčerpává. Ona si ale zároveň každý zápas užívala.

Budete na ni vyvíjet tlak, aby ve vítězné šňůře pokračovala?
Ať si hlavně užívá tenis, to je u ní nejdůležitější. Když je zdravá a dobře naladěná, tak bude hrát dobře. Stejně jako je nám jasné, že přijde hluché období, kdy se nepotká s údery a nic neuhraje. Ale to je úplně jedno, protože pak zase zahraje fantastický zápasy. Díky tomu je výjimečná.

Mohla by tedy vyhrát grandslam?
Určitě. Strašně ale záleží na průběhu turnaje. Když zahrajete první dvě kola na tři sety, tak vás to tak vyčerpá. Teď si ale Péťa věří a je zdravá.

Nasadíte na turnaji v Madridu odpočinkovější mód?
Určitě ne. Budeme se ji snažit namotivovat. Když chce vyhrát grandslam, musí vyhrát sedm zápasů. V Praze jich bylo pět, pořád dva chybí. (úsměv) Určitě půjde v neděli na první kolo nechat tam všechno a pak už je to naše práce, aby se jelo dál a nemyslela si, že může polevit a vydechnout.