Supertalent českého tenisu. Žádají si ji nejlepší hráčky světa, trénuje s koučem Sereny

- Jakub Slunečko

Prvního května bylo Lindě Fruhvirtové teprve třináct let. Už teď je ale jasné, že českému tenisu v ní roste obrovský talent. Odchovankyně Sparty Praha pravidelně poráží starší protihráčky, nedávno vyhrála prestižní mládežnický „grandslam“ Orange Bowl a velká pocta pro ni teď přišla na J&T Banka Prague Open, kde si ji jako sparing žádají na trénink nejlepší světové hráčky. Linda Fruhvirtová po tréninku se Samanthou Stosurovou poskytla Tenisovému světu exkluzivní rozhovor.

Podle sportovního ředitele Sparty Petra Luxy zdobí Fruhvirtovou obrovská pracovitost a velký dril na tréninku. Otec Lindy zase na své dceři vyzdvihuje velkou cílevědomost, která je na její věk neskutečná. 

V Česku je ve své kategorii jasnou jedničkou, v loňské sezoně pomohla i ve vyšší kategorii starších žáků několika výhrami získat pro Spartu český titul. A na mezinárodní scéně Linda zase jasně ukazuje, že by se neměla ztratit ani ve světovém tenisu. V prosinci vyhrála ve své kategorii U12 prestižní Orange Bowl na Floridě. „Bylo to úplně něco jiného, sedm zápasů, takový malý grandslam,“ usmívá se mladá tenistka.

Během posledního týdne se s Lindou hezky zblízka seznámily i ty nejlepší z dospělých tenistek. Na J&T Banka Prague Open měla i trochu štěstí, když do areálu Sparty přijela na turnaj 24. hráčka světa Darja Gavrilovová a neměla zrovna s kým trénovat. Někdo ji ale poradil, že ta mladá Linda „je dobrá“. 

„Na začátku jsem byla nervozní, ale teď už nastoupím na kurt a v pohodě hraju,“ říká Linda po tréninku s grandslamovou šampionkou Samanthou Stosurovou, která si ji na trénink taktéž vyžádala. „Třeba mě už s někým viděly na tréninku a řekly si, že bych je mohla dobře rozehrát. Navíc já teď poznávám, že s nimi můžu normálně hrát,“ usmívá se pak.

Se špičkovými tenistkami dokonce občas zkouší hrát body nebo gemy. „Chválily mě. S většinou hráček jsem si na lavičce popovídala, nejvíc asi s Kájou Schmiedlovou,“ říká Linda.

Od malička vyrůstala u sledování tenisových zápasů Federera a Sereny Williamsové – svých dvou velkých idolů. K Williamsové má teď neuvěřitelně blízko i díky tomu, že s tenisovým vývojem Lindy Fruhvirtové pomáhá Patrick Mouratoglou – trenér americké hvězdy.

Linda za ním společně s otcem dojíždí přímo do Mourtaglouvy tenisové akademie v jižní Francii. „Párkrát za rok tam přijedu třeba na týden tréninku. S Patrickem se bavíme, dává mi výborné rady, co mám zlepšit,“ pochvaluje si třináctiletá tenistka.

Se samotnou Serenou se ještě nepotkala, ale až se jednou spolu budou bavit, má Linda jasno, jakou otázku americké superstar položí: „Jak to dělaly, když hrály se ségrou zápasy!“ Vždyť i samotnou Lindu to možná jednou čeká – její o dva roky mladší sestra Brenda je totiž neméně talentovaná tenistka a sestru úspěšně dohání.

Konkurence v rodině nejspíš pomáhá, ale zápasy, ani ty cvičné, proti sobě zatím sestry Fruhvirtovy nehrají. „Radši ne. Nejspíš by to skončilo hádkou,“ směje se Linda. Na jedné straně kurtu si ale sestry rozumí – nedávno vyhrály čtyřhru na dalším prestižním mezinárodním turnaji Edie Herr.

Není divu, že o Lindu i její sestru už se začaly přetahovat světové agentury zastupující tenisty. Otec Fruhvirtových ale jasně řekl, že sestry chce nechat dál doma na Spartě pod agenturou Česká sportovní. Tady si moc dobře uvědomují, jaké hvězdy by jednou z mladých slečen mohly být.

„Chci vyhrávat grandslamy a být světová jednička,“ potvrzuje velké cíle třináctiletá Linda. Kam až to asi dotáhne?


Galerie