Češi v akci: Brno ovládl Šafránek, Mertl je v Gstaadu krok od premiérového postupu do hlavní soutěže turnaje ATP

- Jan Vojkůvka, Filip Lefenda

Pokračující daviscupový víkend je nejsledovanější tenisovou akcí z hlediska českého fanouška, zapomenout se však nesmí ani na další turnaje, na kterých zástupci tuzemského tenisu startují. Jan Mertl zvládl v Gstaadu roli favorita proti domácímu Švýcarovi Margarolimu a je jediný vyhraný zápas od premiérového startu v hlavní soutěži na turnaji ATP. V Umagu postoupil Konečný, zatímco Michaličkovi jeho duel hrubě nevyšel. Vítězem brněnského turnaje ITF se stal nejvýše nasazený Václav Šafránek, který ve finále povolil Nejedlému pouhé tři hry.

Po včerejších porážkách Kateřiny Siniakové, Marka Michaličky a Robina Staňka, kteří všichni tři schytali velmi nepříjemné debakly, se na turnajích nejvyšších kategorií a mužské Challenger Tour již žádný zástupce ve dvouhře nevyskytuje a tak nejžhavějším želízkem v akci bude ženský debl na turnaji v Bukurešti.

V Rumunsku se o první finále na okruhu WTA v pátek marně pokoušela dvojice Kunčíková se Stuchlou, které prohrály v supertiebreaku 8:10, jejich zaváhání mohla napravit během sobotního odpoledne Barbora Krejčíková, která si však po boku Polky Kaniové připsala porážku 4:6 a 5:7 proti rumunsko-polské dvojici Cadantuová, Piterová.

Muži v kvalifikacích na podniky ATP

Do akce se v sobotu vrhli hned tři čeští tenisté z konce třetí světové stovky, kteří pokoušeli svá štěstí v kvalifikacích na turnaje ATP, kterých se kvůli olympijským hrám v následujícím týdnu hraje celý kvartet. Konkrétně se jedná o podniky ve Washingtonu, Gstaadu, Kitzbühlu a Umagu. A všichni tři Češi byli v kvalifikacích mezi nasazenými.

Své úvodní vystoupení ve švýcarském Gstaadu má za sebou Jan Mertl, který plní v kvalifikaci roli osmého nasazeného. Českému hráči před týdnem jen těsně unikla účast v hlavní soutěži turnaj v Hamburku, nyní je zkušený tenista, který se v minulosti představil i v Davisově poháru, od této mety opět vzdálen jen krůček. Stalo se tak poté, co Mertl zdolal domácího Lucu Margaroliho hladce ve dvou setech 6:1 a 6:4. V prvním dějství soupeř z konce první tisícovky světového žebříčku nekladl odpor, avšak druhá sada již byla vyrovnanější. Úvodních devět her si oba borci drželi svá podání, rozhodujícím tak byl až desátý gem, v němž Čech brejkem ukončil zápas. O premiérový start v hlavní fázi turnaje ATP si Jan Mertl zahraje s dalším Švýcarem, konkrétně Adrienem Bosselem, jenž zdolal rovněž ve dvou setech Argentince Kickera. Pro Jana Mertla může jít o jeden z nejdůležitějších zápasů kariéry, protože vzhledem k postavení Bossela na žebříčku (455.) se mu naskýtá jedinečná šance na splnění jeho velkého přání.

Na antuce v chorvatském Umagu se představili hned dva čeští tenisté. Marek Michalička, šestý nasazený v kvalifikaci, si zahrál s domácím držitelem divoké karty Kristijanem Mesárošem, hráčem páté světové stovky, s nímž měl negativní bilanci 0:1 na zápasy. A Čech ji po dnešku nevylepší. V utkání, které nemělo jasného favorita, prohrál Michalička překvapivě snadno 1:6 a 2:6, čímž pro něj turnaj skončil.

Schůdnějšího soupeře měl Michal Konečný, který se utkal s teprve šestnáctiletým Rokem Savinem, tenistou z osmé stovky juniorského žebříčku. Vyrovnaný první set dospěl do zkrácené hry, ve které si lépe počínal favorit z České republiky. Také druhý set byl rozhodnut až v jeho koncovce, byť o trochu dříve, než v dějství prvním. Konečný jej vyhrál 7:5 a zahraje si tak v neděli o hlavní soutěž proti Srbu Cacičovi, 830. hráči světa.

Future v Brně kořiští Šafránka

Nejvýše nasazený hráč brněnského turnaje ITF Václav Šafránek splnil v sobotním finále roli favorita, když svého krajana a držitele divoké karty Pavla Nejedlého smetl ve dvou setech 6:1 a 6:2. 

ATP/WTA
BRD Bucharest Open (ženy, WTA International, 250 000 $, antuka, semifinále čtyřhry)
Kaniová (POL), KREJČÍKOVÁ - Cadantuová (ROU), Piterová (POL) 4:6, 57

J. Safra Sarasin Swiss Open Gstaad (muži, ATP 250, 463 520 eur, antuka, 1. kolo kvalifikace)
JAN MERTL (293.) - Luca Margaroli (SUI, 973.) 6:1, 6:4

Konzum Croatia Open Umag (muži, ATP 250, 463 520 eur, antuka, 1. kolo kvalifikace)
MAREK MICHALIČKA (276.) - Kristijan Mesároš (CRO, 481.) 1:6, 2:6
MICHAL KONEČNÝ (286.) - Roko Savin (CRO, -) 7:6 (5), 7:5

CHALLENGERY

ITS CUP, Olomouc (ženy, 50 000 USD, antuka, čtvrtfinále)
Kompletní zpravodajství můžete sledovat v samostatném článku.

UNIVERSITY OF THE PACIFIC $50,000 USTA PRO CIRCUIT CHALLENGER, Stockton (ženy, 50 000 USD, tvrdý povrch, finále čtyřhry)
KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ, van Uytvancková (BEL) – Andersonová, Manasseová (USA)

ITF/Futures

Brno Open (muži, 10 000 USD, antuka, semifinále)
Kompletní zpravodajství můžete sledovat v samostatném článku.

Egypt F15 Men's Futures, Šarm aš-Šajch (muži, 10 000 USD, tvrdý povrch, semifinále dvouhry)
TOMÁŠ PAPÍK (772.) - Jarmere Jenkins (USA, 1513.)

GPS MEDIOLANUM CITTA' DI SCHIO (ženy, 10 000 USD, antuka, 1. kolo kvalifikace)
LUCIE PROCHÁZKOVÁ (-) - Claudia Franzeová (ITA, -)
KAROLÍNA NOVOTNÁ (1248.) - Kim Fontanaová (SUI, -)