Šance na pomstu! Češky vyzvou v pražském finále Američanky

- Jan Vojkůvka

Listopadové finále Fed Cupu, které by se mělo hrát v Praze, zná svou kompletní sestavu. Vedle domácích hráček, jež budou usilovat o šestý titul během osmi let, se představí výběr Spojených států. Pikantní duel bude odvetou loňského semifinále, ve kterém Američanky Češky vyřadily.

Tenistky Spojených států se v semifinále Fed Cupu střetly s francouzským výběrem, který v sobotu dokázal uhrát jeden bod zásluhou Kristiny Mladenovicové, ale zbývající průběh duelu už patřil favorizovaným Američankám.

Vítězka loňského US Open, Sloane Stephensová, vybojovala ve Francii dva body, když udolala Pauline Parmentierovou a smetla Mladenovicovou. Rozhodující třetí bod získala Madison Keysová, jež nahradila pro nedělní dvouhru CoCo Vandewegheovou.

Obhájkyně titulu ze Spojených států si tak zajistily místenku do listopadového finále, ve kterém se střetnou historicky dvě nejúspěšnější země Fed Cupu. Američanky, jež vyhrály už 18 titulů, vyzvou Češky, které získaly 5 trofejí v barvách Československa a dalších 5 vítězství v posledních sedmi letech.

České tenistky tak dostanou příležitost vrátit Američankám loňskou porážku z Tampy. V semifinále 2017, které se hrálo na zelené antuce, vyhrály tehdy reprezentantky USA 3:2 na zápasy a přerušily vítěznou šňůru Pálova výběru, která čítala 10 výher od prvního kola 2014 a během níž Češky zkompletovaly vítězný hattrick.

V Tampě však kvůli nejrůznějším zdravotním problémům a únavě po náročném programu scházely největší opory včetně Karolíny Plíškové a Petry Kvitové. Ty se už samozřejmě na domácí finále těší a velkým lákadlem pro fanoušky může být i příjezd sester Williamsových, které Američankám pomohly k postupu v prvním kole přes Nizozemky.