Petra Kvitová děsí Němky. V prvních kolech má neskutečnou bilanci

- Jakub Slunečko

(STUTTGART, od našeho zpravodaje) Jako jediná tenistka v českém výběru má Petra Kvitová s německými hvězdami kladnou bilanci. Navíc se jí splnilo přání a v sobotu celé semifinále začne proti domácí jedničce Julii Görgesové. „S Petrou jsem letos dvakrát prohrála. Není to proti ní vůbec lehké, hraje agresivně, musím se hodně koncentrovat,“ vyjádřila obavy Němka. I proto je takový los pro české barvy příznivý. A nejenom proto.

9:0. Tak přesně taková je úchvatná bilance Petry Kvitové v prvních kolech Fed Cupu. Devětkrát celé klání začínala – a devětkrát vítězně.  „Jsem ráda, že zase začínám,“ pousmála se Kvitová.

„A snad to bude takový začátek jako minule,“ připomněla únorové čtvrtfinále v Praze, kdy si poradila v prvním zápase se Švýcarkou Viktorijí Golubicovou. Poprvé už ale Kvitová začala fedcupový zápas před deseti lety v Izraeli a od té doby série vítězných prvních kol trvá.

I když teď to pro pevnost její bilance dost těžká zkouška. Domácí jednička Julia Görgesová hraje v životní formě, letos se poprvé dostala do první světové desítky. A místní antuku má moc ráda – vyhrála tady už dřív místní turnaj WTA.

Jenže na Kvitovou neumí. A to ani letos – kdy hraje nejlépe za celou kariéru. Skóre vzájemných zápasů je 4:1 pro Kvitovou. A to letošní 2:0.  „V Petrohradu jsme hrály výborný tenis, kde to bylo kvalitní po všech stránkách,“ vzpomněla si Kvitová na nedávnou třísetovou bitvu. V Dauhá pak Češka opět vedla a Görgesová nakonec skrečovala.

Německou jedničku pak asi nejvíc straší zápas, který se odehrál při Fed Cupu v roce 2012 ve stuttgartské Porsche Areně – tam se bude hrát i tento víkend. Görgesová tehdy mohla zachránit celé čtvrtfinále klání a hrála proti Kvitové skvěle. Nakonec ale padla ve třetím setu 8:10 a Kvitová pak dovedla český tým do semifinále.

„Teď to bude trochu jiné. Hraje se v hale na antuce, nervy budou hrát obrovskou roli,“ předpokládala Kvitová. Nervy by mohly ale opět hrát spíš na její stranu. Miluje tlak a při velkých zápasech hraje nejlepší tenis. Otázka je, jak všechno psychicky zvládne Görgesová. Němky jsou v pozici mírného favorita, jenže německá jednička prostě na Kvitovou moc neumí.

„Péťa má na Julii dobrou hru a může jí vzít její zbraně. Je zvyklá diktovat tempo hry a to s Péťou moc dobře nejde,“ řekl směrem k prvnímu sobotnímu klání český kapitán Petr Pála. Hned ale dodal: „Co je na papíře, neplatí na kurtu vždycky.“

Pokud se ale Petra Kvitová dobře vyspí, mělo by se povést. Görgesové hraje do karet snad jen to, že na antuce už má za sebou skvělý turnaj v Charlestonu, kde nedávno došla do finále. Jinak ale čísla hovoří pro Kvitovu. Vzájemná bilance je přesvědčivá a jestli se Němka podívá na skóre Kvitové v úvodních zápasech Fed Cupu, bude se jí asi dýchat ještě hůře.

Budou papírové údaje platit i na kurtu? Uvidí se v sobotu, atraktivní klání začíná v pravé poledne.  


Galerie