„Hubená“ Kvitová a fedcupový nezvyk: Nejsme favoritkami

- Jakub Slunečko

(STUTTGART, od našeho zpravodaje) Na Němky má Petra Kvitová dobré vzpomínky. A ony na ni naopak ne. Téměř sama je Kvitová porazila ve finále Fed Cupu 2014, před tím v roce 2012 zařídila ve Stuttgartu postup do semifinále. Teď se Kvitová vrátila do stejného města, aby pro Česko vybojovala finále. „Mírnými favoritkami jsou podle mě Němky, což je pro nás trochu lepší a nemusíme být tak ve stresu,“ říká před víkendovým zápasem.

Jak vstřebáváte stuttgartskou antuku?
Míče létají dost rychle, antuka hodně klouže. Čím déle jsem hrála, tím jsem se cítila lépe. Bude hodně platit servis a return, což je jiné než na normální antuce.

V Porsche Areně jste hrála dost zápasů. Kromě Fed Cupu dvakrát semifinále WTA turnaje. Jak vám sedí?
Nakonec to tady mám docela ráda. Vyhovuje mi hala, kurt je rychlý – podobně jako na Roland Garros.

Vybavily se vám vzpomínky na bitvu s Němkami v roce 2012, která se odehrála právě tady?
Jenom trošku. Už je to dávno. Na ty dva maratony (s Görgesovou a Lisickou) nevzpomínám moc ráda. Německý tým je velice silný, i ve finále 2014 se hrály vyrovnané zápasy.

V posledních dvou fedcupových zápasech podobně složených týmů vždy uspělo Česko. Je to alespoň malé plus před víkendem?
Neřekla bych. Už je to nějaká doba, v našem i jejich týmu se toho hodně změnilo. Myslím, že minulost neznamená momentálně nic. Hrajeme na jiném povrchu, v jiné době. Rozhodně se neupínám k tomu, že to dvakrát předtím vyšlo a musí se to povést i teď.

S Kerberovou i Görgesovou hrajete také často maratony. Je potřeba se na to připravit?
Samozřejmě se musím připravit na horší variantu. Utkání klidně může trvat kolem dvou a půl hodin.

Jak byste charakterizovala německé tahounky?
Julia Görgesová má výborný servis, hala bude jejímu výkonu určitě prospívat. Ale to můžu říct já s Kájou taky. Její forhend je hodně nebezpečný, snaží se hrát většinu úderů s ním. Bekhendem nic nezabije, ale je to strašně nepříjemný úder, protože je to taková rychlejší placka a strašně špatně se z toho něco hraje. Taky trošku zhubla, zlepšila pohyb. Poslední dobou předvádí skvělý tenis, čímž stoupla i její sebedůvěra.

Co Kerberová?
Bývalá světová jednička, to všichni víme. Sice loni nehrála tak dobře, ale od letoška se hodně zvedla a přibližuje se svému maximu z doby, když vyhrála dva grandslamy. Je levačka, hraje solidně, výborně se hýbe, hodně toho vrátí.

Proti Švýcarkám jste obstarala dva body, potom jste vyhrála dva turnaje WTA, jdete do semifinále s Němkami sebevědomě?
Určitě, pozitiva v poslední době o dost převyšují negativa. Dvě fedcupové výhry v únoru byly super a já věřím, že jimi to pro letošek ještě nekončí.

Jste před sobotu v klidu?
Mírnými favoritkami zápasu jsou podle mě Němky, což je pro nás trochu lepší a nemusíme být tak ve stresu. Ale ona přijde sobota a věci se změní.

Vypadáte hodně štíhle, což zmiňovali i fanoušci na sociálních sítích. Cítíte úbytek váhy na pohybu po kurtu?
Hodně lidí mi říká, že jsem zhubla. Ale běhá se mi pořád stejně dobře. Na antuku je lepší mít nižší váhu. Ale nějakou dietu nedržím.

Pomáhá vám to v něčem?
Dobíhám hodně míčů, ale takový pocit mám už od začátku roku. Vracím to, co jsem dřív vracet nezvládala.


Galerie