VIDEO: Přeskočilo mu? Američan vystartoval na rozhodčího, diváci ho vypískali

- Filip Lefenda

Američan Jared Donaldson na svou letošní antukovou premiéru rozhodne nebude vzpomínat v dobrém. V Monte Carlu prohrál se španělským favoritem Ramosem dvakrát 3:6 už v úvodním kole, navíc si střihl i obrovskou ostudu, když agresivně vyjel po hlavním rozhodčím Gabasovi.

Situace, která vyvolala pozdvižení tenisové veřejnosti, se odehrála ve druhém setu za stavu 3:6, 2:3 a 0:40 z pohledu amerického hráče. Španělský protivník zahrál servis do autu, hlavní sudí Arnaud Gabas ale zahlásil gem pro Ramose.

Jelikož není na antuce možno využít systému tzv. jestřábího oka, vyžádal si Donaldson kontrolu stopy rozhodčím. Jak vehementně přesvědčoval, Ramosovo podání skončilo v autu. „Tady je otisk,“ ukazoval Američan Gabasovi. Ten kontroval tím, že jde o stopu z předešlé výměny.

„Otisk je ale tady. Žádný jiný si mi neukázal!“ rozkřičel se 51. muž světového žebříčku. „Otisk nevidím, ale zcela určitě spadl na čáru,“ reagoval Gabas a celá rozmíška se postupně vyhrocovala.

„Takže ty ho nevidíš? Vždyť je tady!“ trval na svém Donaldson. „Uklidni se, Donalde. Tohle není nutné. Co to předvádíš?“ ptal se rozhodčí, když k němu Američan přistoupil až nebezpečně blízko. Napětí by se v tu dobu dalo krájet, na což reagovalo pískotem i publikum.

„Zavolej hned supervizora. S tebou už se bavit nebudu,“ ukončil nakonec rozepři Donaldson, naštěstí bez fyzické újmy Gabase. Nutno podotknout, že míč skončil skutečně v autu, což následně rozklíčovala televizní grafika, zároveň ale i na krajní čáře. Je tak možné, že právě zvuk "plácnutí o lajnu" rozhodčího zmátl.

Po utkání se jednadvacetiletý Donaldson Gabasovi omluvil. „Je mi líto, co se stalo. Omlouvám se,“ zpytoval svědomí.