Tenistka, která se přiznala k homosexualitě: Byla jsem šikanovaná ostatními hráčkami

- Tomáš Macák

V březnu otevřeně přiznala, že je lesbička. Přítelkyní Alison Van Uytvanckové je jiná belgická hráčka Greetje Minnenová. Teď se prvně jmenovaná rozpovídala o tom, jak těžká měla teenagerská léta. Nevyhnula se jí totiž šikana, a to přímo od ostatních tenistek.

„Nikdo se nemusí ospravedlňovat za to, že je gay nebo lesbička, není to nemoc. Jsme ohledně našeho vztahu velmi otevřené a mí rodiče jsou na nás pyšní,“ říkala začátkem března Van Uytvancková.

O tom, že se ale ne vždy ze všech stran setkávala s pochopením své sexuální orientace, nyní popsala švýcarskému deníku Blick. „Byla jsem obětí šikany ze strany ostatních hráček asociace,“ přiznává Belgičanka.

„Šlo o těžké období, byla jsem tehdy ještě hodně mladá. Měla jsem patnáct nebo šestnáct let. Netušila jsem, jestli se s tím dokážu vypořádat,“ pokračuje čtyřiadvacetiletá Van Uytvancková, která má radu pro mladé tenistky, které se nacházejí se stejné situaci. „Neměly by se bát s tím vyjít ven. Není to nemoc,“ zdůrazňuje vítězka dvou titulů na okruhu WTA.

Proti homosexualitě se ale často ozývá čtyřiadvacetinásobná grandslamová vítězka Margaret Courtová. Letošní Australian Open bojkotovala - navzdory tomu, že její jméno nese jedna z arén – na protest proti sňatkům lidí stejného pohlaví. Ostré výroky proti gayům a lesbičkám vyřkla již mnohokrát.

Van Uytvancková z toho logicky radost nemá. „Být jí, tak to nedělám. To, co řekla Margaret Courtová nebylo příliš chytré a ranila tím hodně lidí,“ říká.

Nicméně 51. hráčka světa zakončuje v pozitivním duchu. „Těm, kteří mě šikanovali, jsem to ukázala. Můj úspěch je moje odpověď. Možná teď tito lidé pochopí, co mi způsobila bolest, kterou jsem si musela projít.“

 

2 years in love with you❤️ @alison_van_uytvanck #loveofmylife #manymoretocome

Příspěvek sdílený Greet (@greetjeminnen),Led 28, 2018 v 6:53 PST

Naposledy se Van Uytvancková představila na turnaji v Luganu, kde vypadla ve druhém kole s Italkou Giorgiovou.