Čas na dobití baterek, nenechává se Muguruzaová rozhodit wimbledonským neúspěchem

- Jan Vojkůvka

Neúspěch, který Garbine Muguruzaová zaznamenala při travnaté části sezony, ji paradoxně může pomoci do dalších měsíců této sezony. Alespoň v to španělská tenistka věří a z brzkého výpadku ve Wimbledonu si nedělá těžkou hlavu.

Titul na French Open znamenal pro Španělku Muguruzaovou nový milník v kariéře. První grandslamový triumf, před sebou travnatou část sezony, na které se jí v roce 2015 dařilo natolik, že ve Wimbledonu postoupila do finále. A touhu za podobnou cestou měla i letos, jenže...

Na turnaji na Mallorce vypadla nečekaně v prvním kole a nepříliš dobrou formu si přivezla i do All England Clubu, kde skončila na raketě Slovenky Čepelové ve druhém kole po porážce 3:6, 2:6. Postihla dvaadvacetiletou hráčku únava?

Zklamání z brzkého vyřazení brzy vystřídala opět pozitivní nálada a Muguruzaová po svém neúspěchu zkouší nalézat především pozitiva, které z jejího selhání plynou. A tím největším je možnost "dobít baterky" před blížící se olympiádou a turné ve Spojených státech zakončeném na US Open.

„Kalendář hráčů je velmi intenzivní, protože máme méně volna, a pokud jdou věci na turnajích dobře, máme ho ještě méně. Je důležité respektovat dny, kdy můžeme trochu zvolnit tempo,“ řekla v rozhovoru pro Tennis World. „Normálně je během července prostor, kdy můžete popadnout dech, ale tento rok s olympijskými hrami v kalendáři je to více složité. Alespoň pro mě,“ podotkla s tím, že nerada zbytečně vynechává turnaje, ačkoliv to může přinášet své výhody.

„Fyzický a duševní odpočinek je stejně důležitý jako těžká denní práce. Brát život s humorem a dělat věci, které milujete a jsou pro vás vášní. A mojí vášní je tenis,“ upozornila Muguruzaová, která před přesunem do Ria bude startovat na turnaji v Montrealu.

Pod pěti kruhy by pak Muguruzaová, dle plánu, měla hrát ve dvouhře, čtyřhře se Suarezovou Navarrovou a smíšené čtyřhře s Rafaelem Nadalem. „Jsem nadšená, že budu součástí olympijských her. Prožít tuto zkušenost v první osobě je, myslím, něco, co chce každý sportovec. Nebudeme mít tolik času, protože nás čekají tři soutěže, což bude trochu složité, ale přeji si, abych mohla vidět nějaké další sporty jako atletiku, gymnastiku nebo basketbal. Ale uvidíme,“ zakončila rozhovor.