Tenisový svátek v Praze se blíží. Zůstanou lyžařské spodky doma?

- Filip Lefenda, Jakub Slunečko

V úterý hodinu po poledni se v pražské Stromovce uskutečnila tisková konference k blížícímu se ženskému turnaji kategorie WTA J&T Banka Prague Open. Před novináře zasedli Karolína Plíšková, Petra Černošková, Petr Pála, Ivo Kaderka a Petr Málek. Všichni přítomní potvrdili natěšení, shodli se ale také na největším strašáku – počasí.

„Význam tohoto turnaje je pro náš tenis obrovský. Přejeme si co nejvíce českých úspěchů a ukázat prestiž podniku. Snad budeme mít minimálně jednu hráčku ve finále, předávat trofej Češce je vždy lepší,“ zasnil se svazový prezident Kaderka, jemuž před rokem udělala radost finalistka Kristýna Plíšková.

Ta bude na antukové akci startovat i letos, stejně jako její dosud úspěšnější sestra Karolína. Šestadvacetiletá hráčka bude chtít v hlavním městě napravit loňské zaváhání, když vypadla už v prvním kole. „Jednou už jsem tady vyhrála, ale loni se to nepovedlo,“ zavzpomínala vítězka z roku 2015. „Loňské podmínky nebyly ideální, antuka je pro mě těžká. Za finále bych ale byla moc ráda,“ doufá v lepší letošní představení aktuální světová šestka.

Spoléhat chce i na podporu tradičně skvělých českých příznivců. „Loni se někteří ani nedostali do areálu, snad zase přijdou. Je to pro nás extra týden, který můžeme strávit doma. Snad bude dobré počasí. Vítězství přeji jakékoliv Češce,“ chce, aby vítěznou trofej převzala, když ne ona, alespoň některá z jejich krajanek. „Vypadá jako váza, už jsem od téhle firmy jednu vyhrála,“ smála se Plíšková.

Alfou a omegou počasí

Na téma klimatických podmínek promluvil i Petr Málek. „Mám jen jediné přání – aby vyšlo počasí. To se ne vždy dařilo,“ připomněl, že turnaj, jenž se koná na přelomu dubna a května, sužují často kromě srážek i chladnější teploty. „Jinak ale dlouhodobě ukazujeme, že turnaj má kvalitu po všech stránkách,“ dodal šéf marketingu společnosti J&T Banka.

„Uděláme maximum pro to, abychom turnaj připravili co nejlépe,“ navázala na slova svého předřečníka ředitelka turnaje Petra Černošková. „Snad nebudou holky hrát pod bodem mrazu. Loni byly podmínky trochu kalamitní, snad se v květnu počasí umoudří,“ přeje si.

Vstupenky až na finále

Vstupné do areálu bude stejně jako před rokem zdarma, jedinou výjimkou bude opět finále. „Lístky budou stát od 200 do 300 korun. Do prodeje jich půjde celkem 1600 a výtěžek půjde na charitativní účely,“ upřesnila Černošková. Vstupenky se začnou prodávat ve středu od 11 hodin v síti Ticketportal.

Ředitelka J&T Banka Prague Open si může spolu s dalšími libovat nad kvalitním hráčským obsazením. „Ani jsme nemuseli kontaktovat žádné zahraniční hráčky. Naše holky jsou tak dobré, že jsme vlastně kontaktovali jenom je,“ usmívala se turnajová ředitelka.

Česká tenisová elita na jednom místě

V Praze bude přítomna kompletní česká špička, včetně již zmíněné Karolíny Plíškové či její sestry, ale třeba i dvojnásobné grandslamové šampiony Petry Kvitové. Chybět by neměly ani Barbora Strýcová, Markéta Vondroušová či Kateřina Siniaková. „Jsem nadšen, že je v soutěži tolik českých holek. Snad si vybojuji dobré místečko, abych mohl sledovat tenis a fandit,“ liboval si kapitán českého daviscupového týmu Petr Pála. I on si vzpomněl na divoké loňské počasí. „Snad tentokrát nechám lyžařské ponožky a spodky doma,“ smál se.

Otazník visí nad Lucií Šafářovou, kterou sužují zdravotní problémy. „Její stav se lepší, musíme ale ještě počkat. Chtěla odehrát už spoustu turnajů, ale nevyšlo to. Teď odjela z Brna do Španělska a trénuje,“ přiblížila stav třicetileté Češky Černošková.


Galerie