Raketu lámal, pak i házel po podavači míčků. Fognini se opět proměnil v bouřliváka

- Tomáš Macák

Takovou podporu během roku na okruhu ATP zažijou tenisté jen pokud se hraje v jejich rodné zemi. Jinak je atmosféra domácích zápasů v Davis Cupu neopakovatelná a velmi strhující. Vytáhnout se před vlastním publikem chtěl Fabio Fognini. Ve čtvrtém zápase čtvrtfinále proti Francii ho čekal Lucas Pouille. Nálada Itala se střídala jako na horské dráze, raketa lítala všemi směry.

Tím, jak prožívá zápasy je dlouhou dobu známý. Pomyslné magma v něm vře velmi často a také se nezřídka kdy dostane na povrch. To pak, stejně jako například u Nicka Kyrgiosa, Novaka Djokoviče či Alexandra Zvereva, často odnáší raketa, která se po jejich frustraci stává nepoužitelnou, nebo si leccos musí vyslyšet umpirový rozhodčí.

Když pak Fabio Fognini přijede do Janova před domácí publikum hájit národní barvy v rámci Davis Cupu, vnitřní napětí je ještě mnohem větší než při „běžných“ akcích.

Třicetiletý rodák ze Sanrema byl hlavním akterém celé víkendové akce proti Francii. Nejprve porazil Chardyho, pak po boku Bolelliho prohrál sobotní čtyřhu, v neděli se rval o vyrovnání zápasu na 2:2.

Proti Lucasovi Pouillovi neuspěl.

K vidění byl ale krásný zápas, ve kterém nechyběly vyhrocené momenty. Emoce Fogninim cloumaly především v desátém gemu třetí sady.

To mu totiž mezi prsty protékalo předchozí nadějné vedení 5:3, při kterém šel navíc podávat. V prvním případě po nepřesném úderu mrsknul raketou o zem a pak z ní o své koleno udělal dva kusy. Další pokažené rány litoval ještě více a vrhnul své náčiní nechtěně směrem k jednomu z podavačů míčků. Toho naštěstí raketa nezasáhla.

Vztek Fabia Fogniniho od času 9:00:

Pouille nakonec svého soupeře zlomil, druhý set ovládl v tiebreaku. Po zápase krátce popisoval to, proč se jeho soupeř nechal tak strhnout. „Při Davis Cupu je vždy na hráče vyvíjen tlak. Chcete uspět kvůli přátelům, rodině, fanouškům a celému týmu. To je důvod proč má tato týmová soutěž speciální příchuť.“

Dohromady Francouz vyhrál 2:6, 6:1, 7:6(3), 6:3 a po celkovém výsledku 3:1 poslal svoji zemi do semifinále, kde si zahraje proti Španělsku.

Z Fogniniho kromě zlosti ale tryská obrovské odhodlání se za svou zemi porvat do padnutí. Jestli jeho projev na hřišti jako důkaz nestačí, tak o tom svědčí i samotné statistiky. Davis Cup mnoho hráčů ze světové špičky pravidelně vynechává, Fognini však ne. Svoji zemi reprezentoval již v 19 zápasech. V rámci nich hned 29krát nastoupil v singlu (s bilancí 21 výher, 8 proher) a 12krát v deblu.

Pomineme-li chování, které je – jako v duelu s Francií – často daleko za hranou, jeho přístup k týmové soutěži je zkrátka úchvatný.