Černý kůň pro Roland Garros? Bertensová slaví po maratonu nejcennější titul v kariéře

- Tomáš Macák

Do neděle měla ve své sbírce čtyři trofeje z okruhu WTA. Všechny z antuky. Nyní v jihokarolínském Charlestonu oslavila číslo 5. Také na tomto povrchu, byť poprvé šedozeleném. Triumf Kiki Bertensové si vyžádal ohromnou porci dřiny. Během osmi hodin musela odehrát semifinále a pak přímý souboj o titul proti Görgesové. Poslední díl charlestonské skládanky zvládla s přehledem.

Zápas Kiki Bertensové s domácí Madison Keysovou byla řežba. S vědomím, že vítězku čeká za pár hodin finále, chtěla mít každá duel za sebou ještě rychleji než obvykle. To se však nestalo. Tři sety, z toho dva musely nalézt rozuzlení až v tiebreaku. Dohromady dvě hodiny a 45 minut makačky. Nizozemka vyhrála 6:4, 6:7(2), 7:6(5).

Vítězství z postupu do šestého finále v kariéře, kterého dosáhla navzdory tomu, že čelila mečbolu, však nemohlo u Bertensové trvat dlouho. Musela se totiž ihned začít soustředit na vyvrcholení celého turnaje.

Možná stihla zkouknout hru pozdější soupeřky Julie Görgesové v zápase proti Sevastovové, který se dohrával v neděli od stavu 4:4 v prvním setu. Němka se sice musela srovnat s ještě menším časovým prostorem mezi semifinále a finále, ovšem v nohách měla také mnohem méně naběháno.

Nicméně utkání o titul pro Bertensovou nemohlo být rozdílnější než to semifinálové. Hotovo bylo za pouhých 58 minut, nizozemská hráčka povolila soupeřce jen tři gemy.

„Jestli jsem měla proti někomu prohrát, jsem ráda, že jsem prohrála s ní,“ chválila svoji přemožitelku Görgesová, která se po povedeném turnaji stala novou německou jedničkou na úkor Angelique Kerberové.  

Bertensová vybojovala už svůj pátý titul na okruhu WTA. Ovšem první z akce kategorie Premier se stal doposud nejcennějším. „Je to neuvěřitelné. Zatím si to úplně neuvědomuji, ale jsem šťastná a zároveň pyšná,“ popisovala své pocity bezprostředně po zápase šestadvacetiletá tenistka. „Je to skvělý start do antukové sezóny, a doufejme, že to ještě není všechno," dodala. 

Nabízí se tak jedna myšlenka. Bertensová by mohla být tajnou zbraní pro Roland Garros, kde v roce 2016 nečekaně dokráčela až do semifinále. Na všech ostatních grandslamech dosáhla maximálně třetího kola.

A nejen kvůli tomu. Jak již bylo řečeno – pro nizozemskou hráčku to byl pátý triumf na elitním okruhu. A všech pět se zrodilo na antuce. Nejprve v roce 2012 v marockém Fás, pak dvakrát v Norimberku, loni v Gstaadu a teď na netradičním antukovém odstínu v Charlestonu.

Povrch z drcených cihel, či v americkém případě čediče, ji prostě sedí.

To, jak moc je reálné, že by rodačka z Wateringenu mohla být jednou z hlavních hvězd pařížského majoru, napoví následující turnaje.