Teď královnou jsem já! Halepová už je lepší než Šarapovová či Clijsterová

- Tomáš Macák

9. října to bylo poprvé. Po turnaji v Pekingu se vyšplhala na vrchol žebříčku. Na konci ledna ji po Australian Open vystřídala Caroline Wozniacká, ovšem to byla jen krátká záležitost. Dohromady už Simona Halepová vládne ženskému tenisovému světu 22 týdnů, což jí stačí na to, aby se v tomto ohledu dostala třeba i před Marii Šarapovovou. Do rekordu v počtu týdnů strávených na vrcholu žebříčku to ale Rumunka má hodně daleko.

Není to sice ani půl roku, nicméně z hlediska současného pohledu na ženský tenis je to více než dost. Současná špička je ohromně vyrovnaná. Jen za poslední rok se na prvním místě v bodování nacházela hned pětice žen. I proto je 22 týdnů na piedestalu žebříčku WTA v podání Simony Halepové poměrně dlouhá doba.

V součtu ji to z tohoto hlediska dělá 14. nejúspěšnější tenistkou všech dob.

Už je lepší než takové legendy tenisu, jakými dozajista Maria Šarapovová, Tracy Austinová či Kim Clijstersová jsou. Aspoň tedy právě podle doby, kterou strávila na vrcholu žebříčku.

Ruska se do vedení poprvé protlačila jako osmnáctiletá hráčka, ovšem tehdy to byla jen týdenní záležitost. Výšlap na tenisovou horu se jí povedl zopakovat dohromady ještě čtyřikrát, ovšem příliš dlouho se nikdy na čele nezdržela. Celkově na něm strávila 21 týdnů.

Identickým číslem se může pochlubit také Američanka Tracy Austinová, která v letech 1979 a 1981 vyhrála US Open.

Už před týdnem byla Halepová „lepší“ než bývalá belgická hvězda Kim Clijstersová. Ta má v kolonce světová jednička napsáno 20 týdnů.

Tato čísla by ale zřejmě Halepová raději vyměnila za něco, co všechny zmíněné tenistky kromě ní mají. A tím je grandslamový titul. K zisku majoru byla hned třikrát proklatě blízko, ovšem ani jednu finálovou účast nepřetavila v kýženou trofej.

I tak už se ale klidně nyní může šestnáctinásobná vítězka titulů na okruhu WTA pyšnit veleúspěšnou kariérou, kterou v posledních měsících tráví na úplném výsluní. Při pohledu do historie se ale oněch 22 týdnů stále může zdát jako zanedbatelný milník. Ženský tenisový žebříček patřil hned třem ženám více než 300 týdnů. Serena Williamsová se, zatím, může pyšnit číslem 319, Martina Navrátilová vydržela na vrcholu bodování ještě o 13 týdnů déle. A o velký kus dál je německá legenda Steffi Grafová, která byla královnou tenisu – těžko překonatelných – 377 týdnů.

Jen pro zajímavost - nejkratší dobu byla světovou jedničkou Australanka Evonne Goolagongová. Té patřil prestižní primát 14 dní.

Momentálně je pro Halepovou nejbližší metou, kterou by měla takřka s jistotou překonat, Ruska Darina Safinaová, která na tenisovém trůnu seděla 25 týdnů. Pak na ni čeká drobná mezera, za kterou se objeví s 34mi týdny Angelique Kerberová.