WTA

Bilance je úchvatná, září Stephensová po Miami

- Radek Štohl

Fantastickou bilancí se může pyšnit Sloane Shephensová. Americká tenistka, která v sobotu opanovala podnik v Miami, během dosavadní kariéry prošla do šesti finálových zápasů, v nichž dosud nenašla přemožitelku. Shephensová kromě trofeje z jižní Floridy získala také titul z Washingtonu, její největší triumf ale přišel minulou sezónu na US Open. V rozhovoru pro stránky WTA se rozpovídala o špatném startu do sezóny, ale také o skvělé statistice na returnu během celého turnaje.

Pětadvacetiletá hráčka se po premiérovém grandslamu trápila, prohrála osm zápasů v řadě a první výhry po New Yorku se dočkala až po téměř půl roce, když v Acapulcu porazila Parmentierovou 6:4, 6:0. Její velké chvíle znovu ale přišly až v Miami, kde dokázala porazit čtyři grandslamové šampionky (Muguruzaová, Kerberová, Azarenková, Ostapenková).

V pondělí se i díky druhému nejcennějšímu titulu kariéry poprvé v kariéře posune do TOP 10, konkrétně zaujme devátou pozici. Zároveň byla poslední hráčkou, která zvítězila v Crandon Parku, od následující sezóny se bude Miami konat v Hard Rock Stadium.

Chvíli po skončeném finále Shephensová poskytla rozhovor pro oficiální stránky WTA

Co pro Vás titul z Miami znamená?
Je to absolutně nádherný pocit. Letošní sezónu jsem nezačala dobře, takže tento výsledek pro mě hodně znamená. Na jižní Floridě jsem navíc vyrůstala, mám tu přátele a rodinu. Je to skutečně úžasné.

Do probíhající sezóny jste nevstoupila ideálně, kvůli zdravotním patáliím jste musela zkrátit předsezonní přípravu. Byl únor určený především k tréninkovým procesům?
Zajisté. Po Austrálii následoval návrat domů, kde jsem tenis vůbec nehrála. Soustředila jsem se na fyzickou práci a ujistila se, že jsem na tom dobře. Předsezónní příprava skutečně nebyla kvalitní a věděla jsem, že se nenecházím v nejlepší formě. Chybělo mi sebevědomí, jelikož jsem tušila, že to není stoprocentní, což nikdy není snadné. Pracujete však s tím, co máte a nestěžujete si.
Doma jsem se ujistila o kvalitní stravě a dělala vše, co by mi mohlo pomoci. Výsledky se samy od sebe jen tak nedostavují.

V profesionální kariéře jste nastoupila k šesti finálovým zápasům a dosud ani v jednom z nich neprohrála...
Ta bilance je úžasná. Snažím se o tom moc nepřemýšlet, jedná se o však o dobrou statistiku.

Během celého turnaje jste na returnu ovládla 65,5% všech gemů...
Rovněž je to velmi dobrá vizitka! Před vámi mi to již někdo oznámil a nemohla jsem tomu uvěřit. Absolutně jsem to netušila.

V Miami jste porazila čtyři grandslamové šampionky za sebou...
No to už není vůbec zlé! Všechno jsou to výborné statistiky, zatím jste ale neuvedly ty špatné! (se smíchem) Všichni neustále poukazovali na to, že když vyhraji turnaj, tak porážím jen slabší protihráčky a že nevyhraji nad žádnou hráčkou TOP 10 a podobně. Nyní jsem zdolala čtyři vítězky grandslamových podniků. Velice mě to těší.

Druhého dubna se poprvé v kariéře dostanete do TOP 10.
Trvalo to velmi dlouho, než se tak přihodilo. Pracovala jsem na tom velice usilovně.