Nejprve drama, pak rychlovka. Stephensová slaví v Miami druhý nejcennější triumf

- Tomáš Macák

Nečekané finále nabídla dvouhra na prestižním turnaji v Miami. Nenápadné tenistky dosavadní tenisové sezóny se na Floridě proměnily v ohromnou hrozbu. Bitvu loňských grandslamových vítězek nakonec zvládla mnohem lépe Sloane Stephensová, která Jelenu Ostapenkovou porazila 7:6(5) a 6:1. V dalším týdnu ji čeká debut v elitní desítce žebříčku.

Byl to souboj dvou žen s tak trochu paraleními příběhy z posledních měsíců. Loni obě dvě překvapivě vyhrály svůj první grandslam, pak ale kouzlo úspěchu začalo postupně vyprchávat. V případě Jeleny Ostapenkové o něco méně než u Sloane Stephensové. Ta čekala na výhru takřka pět měsíců.

Rok 2018 zatím také nebyl to pravé ořechové. Vše se změnilo až s příletem na Floridu. Lotyška i Američanka vyhrály v Miami prvních pět zápasů a poslaly domů řadu hvězd. Ostapenková dokonce při své jízdě neztratila ani set.

Smutný konec čekal na jednu z nich až ve finále. A neveselá tečka to byla pro dvacetiletou rodačku z Rigy. Sloane Stephensová ji přehrála ve dvou setech 7:6(5) a 6:1. Na domácí půdě tak po triumfu z newyorkských Flushing Meadows vybojovala další ohromně cennou trofej. V novém vydání žebříčku se navíc bude moct poprvé pochlubit příslušnostní v první desítce. Konkrétně se usadí na deváté pozici. 

První sada byla plná zlomů. Hned při první příležitosti přišla Ostapenková o podání. To se však „povedlo“ i Stephensové. Stejný průběh se opakoval i v následujících dvou hrách. Za stavu 3:3 ale dokázala Američanka opět udeřit a mířila za výhrou v prvním setu. To ostatně potvrdila následně získaným gemem a vedením 5:3. Jenže poslední krůček nezvládla a její soupeřka začínala mít převahu.

Jenže pak svým riskantním stylem vyrobila několik chyb a po brejku opět vedla pětadvacetiletá tenistka - konkrétně 6:5. Byla zde tak další příležitost, jak při vlastním podání zakončit set. Ovšem ani ta nebyla úspěšná. Vše korunovala závěrečná dvojchyba.

V tiebreaku vedla Stephensová již 6:2, ale lotyšská soupeřka dokázala stáhnout na 6:5. Více už jí ale Američanka nedovolila, protože Ostapenková zakončila první set ranou do sítě.

Jako přes kopírák byl úplný začátek druhé sady, jen v opačném gardu. Hned první gem ztratila Stephensová podání, pak ale sama soupeřku brejkla.

Na rozdíl od přechozího setu ale v další hře už servis udržela. V této fázi zápasu příkladně bojovala o každý míček, vyslaný ohromnou rychlostí raketou Ostapenkové. U té na úkor veké rychlosti rapidně rostlo číslo nevynucených chyb. A domácí hráčka se tak dočkala dalšího brejku. Zanedlouho vedla 4:1. Lotyška si za tohoto stavu musela přivolat trenéra Davida Taylora.

To ale vyšlo vniveč. Minely na straně Ostapenkové dál přibývaly, což vyústilo v to, že Stephensová opět přidala brejk a vedla již 5:1!

Rychle si vypracovala tři mečboly. Trochu symbolicky vyhrála celé Miami Open po míčku lotyšské tenistky, který zamířil do autu. 

Zatímco první set trval bez dvou minut hodinu, druhá sada skončila za 35 minut. 

Americká tenistka, která se ještě jeden den – než premiérově vyletí do první desítky – nachází na 12. místě v žebříčku, vyhrála loňském po US Open druhý nejcennější titul v kariéře.