Jinde zelenou drť nehledejte! Unikátní Charleston je stále bez české vítězky ze dvouhry

- Tomáš Macák

Naprosto jedinečný. Takovým označením se v kalendáři WTA může pyšnit nadcházející antukový turnaj v americkém Charlestonu. V Jižní Karolíně vás v areálu Family Circle Tennis Center nepraští do očí svítívý oranžový povrch, nýbrž lechce pochmurná šedozelená drť. Na specifickém podkladu ve městě ležícím na pobřeží u Atlanstkého oceánu v pětačtyřicetileté historii nevyhrála žádná Češka. Tedy aspoň v singlu. Ve čtyhře je situace poměrně odlišná.

Pro přesnost je nutné uvést, že velmi tmavě zelené antukové kurty jsou sice raritou, ale to platí jen mimo Spojené státy. Na americkém území je ale pohled na – z pohledu Evropana zvláštní – antukový povrch relativně běžný.

Stačí si zavzpomínat na loňské semifinále Fed Cupu, kdy českým reprezentankám, nutno dodat v okleštěné sestavě, netradiční podklad na Floridě výhru nepřinesl.

Pokud se ale budeme pohybovat pouze po akcích kalendáře WTA, pak jedinou možností, jak na dvorec z magmatického čediče narazit, je vydat se do Charlestonu. Dříve sice mezi turnaje kategorie International patřil také podnik hraný v Ponte Vedra Beach, ale ten byl po roce 2010, kdy ho podruhé ovládla Caroline Wozniacká, z tour vyřazen.

Město Charleston se tak z tenisového pohledu stalo jedinečné.

Nejlepší tenistky se do Jižní Karolíny sjíždějí již od roku 1973, kdy domácí turnaj ovládla Američanka Rosemary Casalsová. V následující letech měl podnik především jednu panovnici, kterou byla osmnáctinásobná grandslamová vítězka Chris Evertová. Za takřka půl století ale v Charlestonu nevyhrála ve dvouhře žádná tenistka z České republiky. Pokud tedy nebudeme počítat Martinu Navrátilovou, která vybojovala tituly už s americkým občanstvím.

Nejblíže trofeji z tohoto turnaje byla za české barvy v roce 1980 Regina Maršíková, ovšem ve finále podlehla Tracy Austinové ve třech setech. V přímém souboji o titul se v Charlestonu představila také Lucie Šafářová před šesti lety, ale na Serenu Williamsovou byla krátká. Američanka jí dopřála za celý zápas pouhý gem.

Právě Williamsová je kupodivu jen jednou ze dvou Američanek, které za posledních 13 let akci na neobvyklém povrchu vyhrály. Vedle Sereny, která ve zmiňovaném období zde získala titul třikrát, se šampionkou na zelené antuce stala ještě Sloane Stephensová.

Loni se v Charlestonu dočkala svého premiérového titulu na okruhu WTA Ruska Darja Kasatkinová.

Začátkem dubna se samozřejmě ve stejném areálu koná také ženský turnaj ve čtyřhře. A tam už jsou české tenistky o poznání úspěšnější.

Specialistkou na debla hraném na šedozelené drti je Lucie Šafářová. Tři tituly zde získala se třemi různými parťačkami. Nejprve v roce 2012 s Anastasijí Pavljučenkovovou, pak hned další sezónu po boku Kristiny Mladenovičové a naposledy loni v ověřeném týmu „Bucie“ - čili s Američankou Mattekovou-Sandsovou. Jejich finálovými soupeřkami byly Lucie Hradecká a Kateřina Siniaková.

Když se podíváme hlouběji do historie, tak ve čtyřhře zvítězila dvakrát Jana Novotná a jednou Hana Mandlíková.

Teď o víkendu se rozhodne o postupujících z kvalifikace a hned na začátku dalšího týdne vypukne hlavní fáze. A na centrálním dvorci, který nese jméno bývalé hráčky Billy Jean Kingové, se představí výborné tenistky.

Mezi přihlášenými nechybí Caroline Garcíaová, Petra Kvitová, zmiňovaná lonšká vítězka Kasatkinová či Sloane Stephensová. Diváci se mohou těšit také na Johannu Kontaovou, Madison Keysovou nebo nedávnou vítězku z Indian Wells Naomi Ósakovovou.

Na 64 hráček čeká vedle bizarního podkladu také štědrá odměna. Celková dotace turnaje je 800 000 amerických dolarů.