Šokující grandslamy a následná stagnace. Miami nabídne nečekané finále

- Tomáš Macák

Málokdo vsadil před Roland Garros na mladičkou Jelenu Ostapenkovou, byť třeba jen malý obnos. To samé platilo pro Sloane Stephensovou v rámci US Open. Následné triumfy těchto tenistek byly ohromným překvapením. Teď se ženy, které po největších úspěších ve své kariéře hledaly formu, poprvé setkávají. Už s nalezenou herní pohodou se v Miami porvou o prestižní titul.

Nečekaným vítězstvím loni skončily dva ze čtyř grandslamů. V obou případech se jednalo o premiérový a také jediný vyhraný major. Nejprve dvacetiletá Ostapenková ve finále French Open zaskočila jasnou favoritku Simonu Halepovou, o necelé tři měsíce později se prokousala pavoukem newyorkského grandslamu až na jeho úplný vrchol Sloane Stephensová.

Obrovská překvapení, byť každé bylo tak trochu jiné.

Lotyška šokovala především tím, jak jako neznámá hráčka z páté desítky žebříčku suverénně dokráčela až do úplného cíle nejslavnějšího antukového turnaje.

To grandslamový příběh Stephensové byl unikátní v tom, že se teprve v červenci, v rámci Wimbledonu, vrátila na kurty po takřka roční pauze, kterou způsobilo komplikované zranění.

Nebylo divu, že se pak tenistky dostaly pod drobnohled tenisové veřejnosti. To zkrátka úspěch přináší. A během následujících měsíců se s tím nepopasovaly nejlépe.

Ostapenková sice dokázala během podzimu přidat do své sbírky druhou trofej, konkrétně z turnaje v Soulu, ale jinak se celkově na tvrdých površích grandslamové šampionce nedařilo tak, jak by si představovala. Obzvláště pokud vezmeme v potaz, že jakožto ranařka operující především na základní čáře by měla na tomto podkladu vynikat. Především začátek roku 2018 nebyl nijak oslnivý. Její ostré údery „všechno, nebo nic“ často mířily mimo potřebný prostor.

Pětadvacetiletá Američanka zaznamenala dokonce ohromný výkonnostní propad. Z výhry ve dvouhře se mohla těšit 2. října, pak přišlo velmi dlouhé období sucha. Pocit z vítězství si oprášila až 27. února v Acapulcu! Žádné velké oslavy se ale nakonec v Mexiku, ba ani následně v Indian Wells, nekonaly.

Pak však obě odcestovaly na Floridu a začaly se dít věci.

Muguruzaová, Kerberová či naposledy Azarenková. U všech těchto hráček si Stephensová mohla odškrnout kolonku „výhra“. Rodačka z Rigy zase poslala domů Petru Kvitovou nebo Elinu Svitolinovou. Rány Ostapenkové už opět lítaly chirurgicky přesně na lajny.

V kontextu posledních měsíců je probojování se do finále v obou případech neočekávaným výsledkem.

Teď tak proti sobě stojí dvě tenistky s relativně podobným nedávným obdobím.

Nikdy se doposud na okruhu nesetkaly.

Neunávná atletka proti tenistce s vražednými bombami. Ať vyhraje přímý souboj o prestižní titul kategorie Premier Mandatory Stephensová či Ostapenková, je jisté, že to bude pro obě druhá nejcennější trofej v kariéře...

Miami Open presented by Itaú (ženy, USA, 7 972 535 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
19:00 Jelena Ostapenková (LAT, 5.) – Sloane Stephensová (USA, 12.)