Cenný skalp! Staněk udolal dalšího favorita

- Radek Štohl

Robin Staněk je na podniku nižší kategorie v Lisabonu již v semifinále. Český tenista po osmifinálovém vítězství nad pátým nasazeným Stevenem Diezem ve čtvrtečním čtvrtfinále vyzrál také na třetího nejvýše nasazeného Karima-Mohameda Maamouna, kterého porazil 7:6(6), 6:1. Pro bývalého dvaadvacátého juniora světa se tak jedná o vyrovnání nejlepšího výsledku od začátku září minulého roku.

Staněk se do hlavní soutěže podniku, který je dotovaný pětadvaceti tisíci americkými dolary, musel dostat přes kvalifikaci.

V úvodním kole nástražných bojů měl jako druhý nasazený volný los, ve druhém si poté na něj nepřišel Španěl Felipe Stepanov Zyabčenko, se kterým si Čech poradil 6:3, 6:2. Ve finále kvalifikace porazil Pelle Boermu 6:1, 6:4.

Hned v úvodním kole mezi elitou měl Staněk štěstí na los, neboť ho čekal Luis Faria, osmnáctiletý Portugalec startující na divokou kartu. Ačkoliv se domácí tenista ve druhém setu dočkal zisku vítězné sady, favorit vyhrál 6:4, 5:7, 6:2.

V osmifinále ovšem aktuálně 654. hráče žebříčku měl prověřit pátý nejvýše nasazený hráč podniku Steven Diez. Kanadský hráč i přes ztrátu brejku v úvodním setu vyhrál 6:4, ve druhé sadě ale Staněk zabral a po zisku dějství 6:3 byla před diváky třetí sada. V rozhodujícím setu vedl outsider 4:1, když jeho soupeř skrečoval.

Třiadvacetiletý tenista pocházející z Prahy se tak mohl těšit na čtvrtfinále, kde ho měl prověřit třetí nasazený Karim-Mohamed Maamoun.

Úvodní dvaasedmdesátiminutová sada nabídla velice vyrovnané dějství, ve kterém bylo k vidění celkově pět brejků. (čtyři na straně Egypťana, jeden na straně Staňka) Ani jeden z nich však nebyl využitý, a tak byl k vidění tiebreak.

Ve zkrácené hře se Maamoun dostal k vedení 6:3. Za daného stavu šel podávat, ale jeho soupeř zabral a pěti získanými fiftýny v řadě otočil, díky čemuž získal první sadu v poměru 7:6. Ve druhém setu se Staněk rychle dostal k vedení 4:0, a jelikož si udržel servis a naopak favoritovi jedno podání sebral, slavil postup do semifinále.

V něm jeho formu vyzkouší Frederico Ferreira Silva, dvojnásobný juniorský vítěz čtyřhry. Podaří se českému hráči postoupit do prvního finále od poloviny července uplynulé sezóny?