19 zkratů Rogera Federera - část druhá

- Radek Štohl

Roger Federer ve své kariéře prohrál devatenáct utkání, ve kterých měl minimálně jeden mečbol. Minulý týden jsme vám přinášeli první část (od prvního do desátého zápasu) a právě nyní se můžete těšit na druhou polovinu. Svoji roli zde znovu hrála dvojice Novak Djokovič a Tomáš Berdych.

První díl si můžete připomenout tady.

11) vs. Gaël Monfils - semifinále - Paříž 2010 - 6:7, 7:6, 6:7 (pět mečbolů)
Největší počet nevyužitých mečbolů si Federer připsal v roce 2010 proti Gaëlu Monfilsovi. Švýcar všechny šance promrhal za stavu 6:5 ve třetím setu, domácí hrdina následně zápas ukončil ve zkrácené hře po přímém bodu z podání. Monfils tak svého protihráčce porazil poprvé až v šestém vzájemném zápase.

12) vs. Novak Djokovič - semifinále - US Open 2011 7:6, 4:6, 6:3, 2:6, 5:7 (dva mečboly)
Jeden z nejdiskutovanějších zápasů, ve kterém Roger Federer nedokázal využít mečboly. V semifinále US Open měl zkušený hráč v pátém setu za stavu 5:3 a 40:15 při vlastním servisu dvě příležitosti na ukončení zápasu, ale ani jednou se mu to nepovedlo. Především první šance vzbudila relativně velký poprask. Djokovič se do svého forhendového returnu položil s velkým riskem a Federer později po utkání prohlásil, že tohle není jeho styl.

13) vs.Tomáš Berdych - semifinále - Dubaj 2013 - 6:3, 6:7, 4:6 (tři mečboly)
Podruhé v kariéře odehrál svoji roli Tomáš Berdych. Tři roky po Miami český tenista znovu utekl hrobníkovi z lopaty, když všechny hrozby odvrátil v tiebreaku druhého setu při stavech 4:6, 5:6, 7:8. Federera mohlo mrzet, že v prvním případě měl šanci při vlastním servisu, míček ale poslal do autu.

14) vs. Jeremy Chardy - druhé kolo - Řím 2014 - 6:1, 3:6, 6:7 (jeden mečbol)
Švýcarský hráč zápas skvěle rozehrál, o vítězství ale nakonec přišel. V tiebreaku třetího setu měl jedinou příležitost na završení duelu, jeho protivník ovšem trefil skvělý forhendový úder. Chvíli po něm se překvapivě radoval z postupu do třetího kola italského turnaje.

15) vs. Nick Kyrgios - druhé kolo - Madrid 2015 -  7:6, 6:7, 6:7 (dva mečboly)
Nádhernou tenisovou podívanou měli diváci možnost vidět před téměř třemi lety v Madridu. Federer působil nezvykle nervózně a dokonce se dohadoval s rozhodčími. Tiebreak závěrečného setu nakonec dopadl lépe dopadl pro Kyrgiose, který v něm zvítězil 14:12.

16) vs. Dominic Thiem - semifinále - Stuttgart 2016 - 6:3, 6:7, 4:6 (dva mečboly)
Roger Federer v daném roce nezažil ideální sezónu, tu nakonec ukončil předčasně po Wimbledonu. Švýcarský matador během jednoho ročníku prohrál tři semifinálové duely na trávě, po Stuttgartu se tak událo ještě v Halle a právě Wimbledonu. Federer první mečbol u sítě trestuhodně nepřehrál přes pásku, při druhém nezvládl po servisu náběh k síti.

17) vs. Jevgenij Donskoj - druhé kolo - Dubaj 2017 - 6:3, 6:7, 6:7 (tři mečboly)
Jedna z největších senzací uplynulé sezóny se odehrála zkraje roku v Dubaji. Federer sice nepůsobil přesvědčivě, přesto dokázal urvat první set a v zápase si vypracovat tři mečboly. Ty ale v tiebreaku druhé sady nevyužil. Ve třetím setu měl Federer ještě vedení 5:2 na gemy a ve zkrácené hře 5:1, k mečbolům se ale již nepropracoval.

18) vs. Tommy Haas - druhé kolo - Stuttgart 2017 - 6:2, 6:7, 4:6 (jeden mečbol)
Jenom pět zápasů loni Roger Federer nevyhrál. A dvakrát to bylo v případě, kdy měl na kontě mečbol. Haas se na turnajích pohyboval už jen sporadicky a duel měl tak velkého favorita. Federer ovšem situaci neustál, mečbol neproměnil po nevynuceném bekhendovém úderu. Domácí protihráč si v utkáí připsal poslední vítězství na okruhu.

19) vs. Juan Martín Del Potro - finále - Indian Wells 2018 - 4:6, 7:6, 6:7 (tři mečboly)
Porážka z nedávné doby. Roger Federer se trápil už v semifinále proti Čoričovi a na svůj slabší výkon navázal také ve finále. Del Potro působil ve větší pohodě, přesto soupeře nechal získat tři mečboly. Federer měl své příležitosti za stavu 5:4 při vlastním podání, nestačil mu však ani stav 40:15.