Pospíšil smetl Blaška, Michalička rozhodl o postupu do hlavní soutěže v koncovce třetí sady

- Filip Lefenda

Úvod pondělního programu ostravského challengeru obstarali tenisté bojující v závěrečném kole kvalifikace. Poměrně snadno postoupil do hlavní fáze turnaje Jaroslav Pospíšil, který povolil Slováku Blaškovi jen čtyři hry. O poznání více se nadřel proti německému antukáři Torebkovi Marek Michalička, který postup urval až v závěru třetího setu. Zápas Kellovského s Martinem byl v úvodu třetí sady pro déšť přerušen, dohrávku zvládl lépe favorizovaný Slovák.

Nejrychleji měl v závěrečném kole kvalifikace na ostravské Prosperitě odpracováno Jaroslav Pospíšil. Zkušený Čech potvrdil proti dvacetiletému Slovákovi Martinu Blaškovi roli favorita a zvítězil po 58 minutách hladce 6:1 a 6:3. Po utkání však tenista z konce páté stovky světového žebříčku příliš spokojený nebyl. "Důležité je, že jsem vyhrál. Ale že bych se cítil nějak excelentně, to se říct nedá."

 

Na kurtu to chvílemi vypadalo, že spíše než se soupeřem bojuje Pospíšil s okolními podmínkami. "Kdo mě zná, ví, že moc sleduji okolí a vadí mi více než ostatním. Bouchaly tady co deset sekund dveře, takže mě to trochu rozhodilo," bral po vítězném duelu celou situaci s úsměvem prostějovský rodák, který se pustil i do debaty s rozhodčím. "Prý je v Ostravě každý rok a je už na to zvyklý. Tak jsem mu řekl, že já na to za ta léta asi ještě zvyklý nejsem," hodnotil již s úlevou Pospíšil, který proklouzl do hlavní soutěže. "Ve svém věku si již žádné cíle nedávám. Ale samozřejmě, čím více toho uhraji, tím lépe," dodal na závěr sympatický Čech.

 

Ten vystavil stopku o generaci mladšímu Slováku Blaškovi. Ten tak po utkání příliš důvodů k radosti neměl. "První kolo bylo ubojováno dobře, ve druhém jsem měl skreč. Dnes jsem ale nepodal dobrý výkon. Celkově se mi moc teď nedaří. Nemůžu být spokojený, rozhodly moje chyby. Víceméně jsem si zápas prohrál sám. Nešel mi servis, forhend ani bekhend," nešetřil kritikou na svou adresu 612. hráč světa, který v nadcházejících dnech postaví tenis dočasně na druhou kolej. "Maturuji, takže dostane přednost škola."

 

Kvalifikačním sítem prošel také Marek Michalička, byť se v souboji s Němcem Torebkem nadřel o poznání více. Po vítězném prvním setu přišel druhý, ve kterém tahal český hráč za kratší konec. "Začal jsem poměrně dobře. Vyhrál jsem první set, soustředil jsem se, hrál jsem přesně, jak jsem chtěl. V tom druhém soustředění bohužel trochu odešlo a sadu jsem prohrál. Ve třetím jsem to naštěstí ubojoval," hodnotil duel Michalička, který německého soka zdolal až v samotné koncovce setu 7:5.

 

"Ve třetím setu jsem byl o brejk napřed, pak mě soupeř jednou brejknul zpátky," vracel se k rozhodujícímu dějství hráč, který nastoupil na antuce teprve počtvrté v této sezóně, zatímco soupeř letos nestál na jiném povrchu. "Torebko sice hraje turnaje převážně na antuce, ale já na ni trénuji také už asi tři týdny, takže jsem na ni zvyklý. Mám ji radši než beton," přiznal Michalička, který se lépe popasoval i s "aprílovými" podmínkami, které v průběhu třetího setu v Ostravě panovaly. Na kurt totiž dopadaly sněhové vločky! "Když je taková zima, tak to moc nelétá. Balóny byly pomalé," hodnotil zpětně tenista, který si postupem do hlavní fáze turnaje splnil první dílčí cíl.

 

"Dostal jsem se do hlavní soutěže, takže první cíl je splněn. Teď uvidím, kdo mi bude přidělen v prvním kole. Alespoň jedno kolo bych zde chtěl uhrát, bylo by to hezké."

 

Ještě před silným deštěm stihli odehrát své utkání Ital Napolitano s Francouzem Doumbiou. První jmenovaný si v něm za hodinu a půl po výsledku 6:2 a 6:4 zajistil setrvání na turnaji, o čtyři roky starší Doumbia v Ostravě dohrál.

 

V posledním utkání se proti sobě postavili Dominik Kellovský a silně favorizovaný Slovák Andrej Martin. Ten začal zápas lépe, když uzmul hned úvodní soupeřův servis a dostal se rychle do vedení 2:0. Kellovský ale následně zabral a šesti hrami v řadě první set k překvapení všech přihlížejících otočil. Ve druhé sadě již splnil roli favorita Martin, který po výsledku 6:1 dovedl utkání do rozhodujícího dějství. To však bylo za stavu 1:1 pro silný déšť přerušeno.

 

Ačkoliv se zprvu zdálo, že zápas bude dohrán až v úterý, počasí se nakonec umoudřilo a oba borce po téměř dvou hodinách pustilo zpět na dvorec. Dohrávka však patřila již zcela jasně Martinovi, který zvítězil ve třetím setu 6:2 a jako nejvýše nasazený kvalifikant postoupil s mírnými obtížemí do hlavní soutěže.

 

"Podmínky nebyly ideální, ale pro oba soupeře stejné. V prvním setu jsem se strašně pomalu rozjížděl. Sice jsem vedl 2:0, ale nebyl jsem příliš rozhýbaný a dělal jsem strašně hodně chyb. To mi zabránilo, abych se dostal do tempa. Ve druhém setu jsem začal hrát více na jistotu, postupně to bylo lepší a lepší a na konci už měly mé údery přesnost," hodnotil nelehké střetnutí Martin, který by za normálních okolností mohl v pohodě startovat v hlavní soutěži, v Ostravě však musel projít kvalifikací. Proč?

 

"Plánoval jsem hrát turnaj ATP, ale tam jsem se nedostal do hlavní soutěže. Alternativa byla, že bych hrál kvalifikaci v Istanbulu, ale jelikož jsem hrál finále čtyřhry v Turíně, tak jsem se na ni nedostal. Kvalifikace v Ostravě tak byla jedinou variantou, jak hrát tento týden singlové zápasy. Preferuji dvouhru, takže nebylo co řešit," nechal se slyšet tenista, kterého po tomto turnaji čekají zápasy ve slovenské extralize, ve kterých bude hájit barvy Trnavy.

 

 OSTRAVA (3. kolo kvalifikace)

JAROSLAV POSPÍŠIL – Martin Blaško (SVK) 6:1 6:3

MAREK MICHALIČKA – Peter Torebko (GER) 6:3 2:6 7:5

DOMINIK KELLOVSKÝ – Andrej Martin (SVK) 6:2 1:6 2:6

Stefano Napolitano (ITA) – Sadio Doumbia (FRA) 6:2 6:4


Galerie