Bývalé jedničky jsou z formy. V Miami se favoritům nedařilo

- Jan Vojkůvka

Turnaj v Miami nezastihl velké favority zrovna v dobré formě. Už ve druhém kole skončila pouť bývalých světových jedniček Novaka Djokoviče a Caroline Wozniacké, kteří byli ve svých zápasech velkými favority, ale potýkají se s nevýraznou formou. „Život jde dál,“ řekl smířlivě srbský tenista.

Nečekaně brzký návrat po operaci se Novaku Djokovičovi zatím příliš nevyplácí. Teprve začátkem února se podrobil menší operaci bolavého lokte, a ač tento chirurgický zákrok snad konečně zbavil Srba vleklých problémů, herně se po urychleném návratu trápí.

„Kdybych nevěřil, že můžu vyhrát, tak bych na kurt nešel,“ uvedl Djokovič. „Snažím se, bojuju, ale nejde mi to,“ dodal. V Indian Wells prohrál Srb s Japoncem Tarem Danielem po třísetové bitvě. Byl to první zápas po operaci a každý věřil v postupné zlepšení. Ale v Miami prohrál ve dvou setech 3:6, 4:6 s Benoitem Pairem. A to srbského tenistu nenaplnilo žádnými pozitivy.

„Bohužel ještě nejsem na úrovni, na které bych se rád viděl,“ upozornil a s nadějí vyhlíží začátek antukové části sezony, během které chce přerušit sérii tří porážek v řadě, kterou načal v osmifinále Australian Open.

Ze hry je i Wozniacká
Pokud vyřazení Djokoviče je považováno za překvapení, výpadek ve druhém kole Caroliny Wozniacké bylo šokem na závěr pátečního dění na americkém turnaji. Superfavoritka zápasu nestačila na portorickou tenistku Monicu Puigovou, které v prvním setu nadělila kanára, ale po prohře 6:0, 4:6, 4:6 potvrdila, že se potýká se špatnou formou.

Už vypadnutí v osmifinále v Indian Wells bylo hodně nečekané, ale Wozniacká se nedokázala sebrat ani po přesunu do Miami, kde sice po třiceti minutách získala první set v souboji s Puigovou, ale posléze se doslova zasekla. Dánka začala chybovat, nedokázala se udržet ve výměnách, v čemž spočívá její síla a brejk v šesté hře třetího setu, kdy čistou hrou snížila na 2:4, bylo pouze nadějným zábleskem, ze kterého se nerozpršelo.

Wozniacká po utkání neskrývala své zklamání z brzkého vyřazení, po kterém ještě více ztratí kontakt se Simonou Halepovou, jíž chtěla během oblíbených amerických turnajů stíhat v boji o post světové jedničky.