Zapíše se Ósakaová do historie? Tři hráčky, které vyhrály Sunshine Double

- Jan Havlovic

Naomi Ósakaová jede na vítězné vlně a ukazuje, že výkony v rozpálené Kalifornii rozhodně nebyly náhodné. Japonská kometa si v Miami na úvod poradila se Serenou Williamsovou a dál živí šanci na zisk „Sunshine double“, tedy triumf na turnajích v Indian Wells a Miami v jednom roce. V tenisové historii se to zatím podařilo pouze třem tenistkám – Stefanie Grafové, Kim Clijstersové a Victorii Azarenkové.

Dvacetiletá Japonka má v posledních dnech hodně nabitý program. Z Indian Wells se přesunula do Miami až v pondělí a hned o dva dny později už hrála zápas prvního kola. Ósakaová navíc schytala těžký los, když narazila na navrátivší Serenu Williamsovou, ale s šestatřicetiletou Američankou si dokázala poradit po setech 6:3, 6:2.

Japonská reprezentantka tak stále živí naději na zisk „Sunshine Double“, tedy triumf na turnajích v Indian Wells a Miami v jednom roce. Ósakaová má k tomu slušně našlápnuto, ale čeká jí ještě trnitá cesta.

Hned ve druhém kole totiž čeká na čerstvou vítězku „pátého grandslamu“ světová čtyřka Ukrajinka Svitolinová. Při současné formě dvacetileté japonské komety by však ani tato překážka neměla být nepřekonatelná.

Pokud by se Ósakaové skutečně povedlo triumfovat i v Miami, zařadila by se mezi ikony světového tenisu. Jen třem ženám se totiž dosud podařilo získat „Sunshine double“. V devadesátých letech se touto metou blýskla hned dvakrát Němka Stefanie Grafová, po ní triumfovala na amerických betonech Belgičanka Kim Clijstersová a před dvěma lety se to podařilo Bělorusce Viktorii Azarenkové.

Zapíše se Ósakaová do tenisové historie?

Vítězky Sunshine Double
Stefanie Grafová (GER) – 1994, 1996
Kim Clijstersová (BEL) – 2005
Victoria Azarenková (BLR) – 2016