19 zkratů Rogera Federera - část první

- Radek Štohl

Devatenáct utkání. Přesně tolik zápasů nedokázal Roger Federer dovést do vítězného konce, ačkoliv v nich měl minimálně jeden mečbol. Kromě finálového klání v Indian Wells, kde promrhal tři mečboly proti Juanu Martínu Del Potrovi, se totožná věc Federerovi přihodila v dalších osmnácti utkáních. Ve dvou případech se z nelichotivé situace dostal i Tomáš Berdych. Ve středu vám přinášíme úvodních deset zápasů, ve kterých dvacetinásobný grandslamový šampion nedokázal potřebný fiftýn zužitkovat.

Federer ve své kariéře vyhrál 1 149 zápasů, naopak 251 jich prohrál. Během nevydařených duelů se ale hned devatenáctkrát přihodilo, že švýcarského hráče od vítězství dělil jediný fiftýn.

1) vs. Tim Henman - semifinále - Vídeň 2000 - 6:2, 6:7, 3:6 (dva mečboly)
Vůbec poprvé se tak stalo, když Federerovi bylo pouhých osmnáct let. V zápase proti zkušenějšímu Henmanovi se ke dvěma mečbolům v řadě dostal při servisu protihráče, ale ani jedná z příležitostí mu postup do druhého finále kariéry nezajistila.

2) vs. Patrick Rafter - čtvrtfinále - Halle 2001 - 6:4, 6:7, 6:7 (jeden mečbol)
Utkání na trávě nabídlo více než dvou hodinovou podívanou. Za stavu 6:4, 6:5 se Federer při podání Raftera prodral k vedení, po kterém mohl postoupit mezi čtyři nejlepší. Australan ovšem trefil výborný první servis, aby místo v semifinále patřilo právě jemu. V dané fázi ho následně vyřadil Fabrice Santoro.

3) vs. Tommy Haas - osmifinále - Australian Open 2002 - 6:7, 6:4, 6:3, 4:6, 6:8 (jeden mečbol)
Pětisetový maraton Roger Federer před více než šestnácti lety nezvládl, když nevyužil vedení 2:1 a sety a mečbol v pátém setu. Za stavu 6:5 a 40:30 při podání soupeře nezvládl dlouhou výměnu, kterou zakončil snadným bekhendovým úderem do sítě. Federer od té chvíle nevyhrál jediný gem.

4) vs. Albert Costa - čtvrtfinále - Miami 2003 - 6:7, 6:4, 6:7 (tři mečboly)
O téměř rok a čtvrt později Federer opět nedotáhl zápas do vítězného konce. Poprvé se však tak uskutečnilo v momentě, kdy měl k dispozici vlastní servis. První dva mečboly nedokázal využít za stavu 5:4 ve třetím setu, v tiebreaku poté za stavu 6:5 podával jeho soupeř, Švýcar se při tom dopustil chyby z forhendové strany.

5) vs. Marat Safin - semifinále - Australian Open 2005 - 7:5, 4:6, 7:5, 6:7, 7:9 (jeden mečbol)
Jeden z nejpamátnějších zápasů Australian Open se odehrál v roce 2005, kdy Roger Federer narazil na Marata Safina. Švýcar měl proti Safinovi vedení 6:5 v tiebreaku čtvrtého setu, úřadující šampion ovšem svoji šancí těsně pohrdl. Safin i díky tomu mohl později slavit svůj druhý a poslední grandslamový titul.

6) vs. Richard Gasquet - čtvrtfinále - Monte Carlo 2005 - 7:6, 2:6, 6:7 (tři mečboly)
V Monte Carlu Federer poprvé v kariéře ztratil zápas na antuce, když měl na kontě mečbol. V utkání proti Gasquetovi se mu k tomu naskytly rovnou tři příležitosti a všechny v tiebreaku třetího setu. Francouz poprvé skvěle zapodával, ve zbylých dvou případech jeho soupeř až příliš zariskovat z forhendové strany.

7) vs. Rafael Nadal - finále - Řím 2006 - 7:6, 6:7, 4:6, 6:2, 6:7 (dva mečboly)
Jednou v kariéře Roger Federer neproměnil mečboly proti Rafaelu Nadalovi. A dodnes toho může litovat, titul z Masters v Římě mu totiž stále chybí. Oba mečboly nastaly za stavu 6:5, kdy se Federer pokoušel o forhendové winnery, ani jeden z daných úderů se mu ale do kurtu nevešel. Nadal ve zmíněném utkání dokázal vyhrát po více než pěti hodinách.

8) vs. Marcos Baghdatis - třetí kolo - Indian Wells 2010 7:5, 5:7, 6:7 (tři mečboly)
Švýcarský hráč měl proti Baghdatisovi šanci ukončit zápas ve dvou sadách, za stavu 5:4 ve druhém setu ho ale soupeř ve dvou případech dostal pod nepříjemný tlak. V závěru třetího dějství Federer vytvořil nevynucenou chybu z bekhendu po lajně.

9) vs. Tomáš Berdych - osmifinále - Miami 2010 (jeden mečbol)
Okamžitě po prvním Masters roku nastal pro aktuální světovou jedničku další nevídaný moment, nikdy za kariéru se mu totiž nestalo, aby dva turnaje po sobě prohrál, když měl fiftýn od výhry. Federer navíc proti Berdychovi nevyužil stav 6:5 při vlastním podání, český hráč totiž fantastickým returnem získal možnost ukončit výměn winnerem do rohu kurtu.

10) vs. Novak Djokovič - semifinále - US Open 2010 - 7:5, 1:6, 7:5, 2:6, 5:7 (dva mečboly)
Novak Djokovič zvítězil ve dvou zápasech, ve kterých musel proti Federerovi odvracet minimálně jeden mečbol a v obou případech se jednalo o US Open. V roce 2010 v pátém setu Djokovič prohrával 4:5 a 15:40, ani jednou mu nevyšel první servis, po aktivní a fantastické hře se ale v zápase udržel.