Od hrůzy ke štěstí. Nemůžu tomu uvěřit, radoval se po vítězné houpačce Del Potro

- Filip Lefenda

Roger Federer poražen! V jednom z nejlepších zápasů letošní sezóny odvrátil Argentinec Juan Martín Del Potro tři mečboly a získal v Indian Wells svůj první titul z turnaje Masters. „Předváděli jsme opravdu skvělý tenis,“ liboval si po životním duelu devětadvacetiletý vítěz, jenž ve finále ukončil letošní neporazitelnost švýcarské světové jedničky.

Do utkání přitom rozhodně nevstupoval jako favorit. Vždyť se soupeřem, který do té doby letos ještě nepoznal přemožitele, prohrál 18 z celkových 24 vzájemných duelů. Del Potro ale ukázal mimořádnou psychickou odolnost, a to zejména ve třetím setu, kdy za stavu 5:4 odvracel na příjmu hned tři mečboly.

„Je to pecka. Nemůžu uvěřit tomu, že jsem tento turnaj vyhrál a porazil ve finále zrovna Rogera,“ dojal Argentinec svým výkonem i sám sebe. Oba protivníci zvedali přítomné diváky ze sedadel, vyhrát by si zasloužili oba. „Předváděli jsme opravdu skvělý tenis,“ pochvaloval si Del Potro.

Ten si v novém vydání žebříčku ATP připsal k dobru dvě pozice, Argentinec je aktuálně šestý. „Je to parádní. Jsem nadšený, že na sobě mohu konečně pracovat. Pokud to půjde, rád bych vyhrával tituly i nadále,“ komentoval svůj posun tenista původem z Tandilu, jehož maximem je čtvrtá pozice z roku 2010.

S tím, že Del Potro dorazí do Indian Wells ve výborné formě, se víceméně počítalo. Vždyť Argentinec ovládl se ztrátou jediného setu předchozí turnaj v Acapulku, kde kosil jednoho těžkého soupeře za druhým. Že ale přidá v Kalifornii hned šest výher a natáhne svou šňůru na jedenáct zápasů, asi čekal málokdo.

„Denně na sobě pracuji, hodně jsem zlepšil hlavně return,“ pochvaloval si Del Potro. „Mohu po něm více kontrolovat hru, což je pro mě vzhledem k tomu, že nejsem příliš běhavý hráč, velmi důležité,“ vysvětloval majitel nyní už dvaadvaceti singlových trofejí z okruhu ATP.

První klíčové okamžiky finálového klání nastaly v koncovce druhého setu. Del Potro poté, co získal první sadu bez ztráty podání 6:4, odvrátil v té druhé hned šest Federerových setbolů. Namále měl Argentinec zejména za stavu 3:6 v tiebreaku, přesto měl o pár chvil později za stavu 8:7 mečbol! Ten však vlastní chybou nevyužil a nakonec přeci jen prohrál 8:10.

„V tu chvíli mi bylo hrozně. Stále jsem měl v hlavě svou chybu, kterou jsem zazdil mečbol. Z těchto pozic se na forhendu většinou nemýlím,“ kroutil hlavou Del Potro, jenž tak musel o trofej bojovat ve třetím setu.

I v něm zažil krušné chvíle. Za stavu 4:4 přišel o servis a Federer servíroval na vítězství v turnaji. Nejprve vedl Švýcar 40:15, poté měl i jednu výhodu, Del Potro ale všechny mečboly přečkal a vynutil si prodloužení zápasu, který opět dospěl do zkrácené hry. Do té vlétl mladší z obou protivníků ve velkém stylu, získal pět úvodních míčů a nakonec završil dech beroucí zápas svým třetím mečbolem.

„Bylo to neuvěřitelné utkání po všech stránkách. Hráli jsme opravdu skvěle. Lidé se bavili každou výměnou,“ hodnotil dále duel Del Potro, jenž je prvním argentinským vítězem v historii BNP Paribas Open. Za vítězství na turnaji, který se koná od roku 1976, vyinkasoval kromě tisíce bodů do žebříčku i šek na 1 340 860 amerických dolarů, tedy v přepočtu více než 27,7 milionů korun.

BNP Paribas Open, Indian Wells (muži, USA, 8 648 508 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Juan Martín Del Potro (ARG) – Roger Federer (SUI) 6:4, 6:7(8), 7:6(2)