Premiérový titul a hned v Indian Wells! Ósakaová ovládla mladičké finále

- Tomáš Macák

Favoritek na vítězství v Indian Wells bylo dost, ale tyto dvě ženy byste mezi nimi nenašli. O titul se v Kalifornii porvaly dvě dvacetileté tenistky – Naomi Ósakaová a Darja Kasatkinová. Uprostřed pouště může slavit prvně jmenovaná. Po výhře 6:3 a 6:2 získala Japonka svůj první titul na okruhu WTA. A hned takto cenný!

Kdo by to byl řekl. Ruska Darja Kasatkinová, 19. hráčka světa, se porve o titul na turnaji přezdívaném „pátý grandslam“ s Naomi Osakaovou až z páté desítky žebříčku. Finále v Kalifornii pro ně bylo naprostým nadplánem. Spokojené by byly s lehkým odstupem času obě bez ohledu na výsledek, nicméně proč si dva týdny na západě Spojených států neudělat ještě hezčí.

Pohádkového konce se v Indian Wells nakonec dočkala Osakaová. Na rozdíl od své finálové soupeřky na okruhu doposud nevyhrála žádný titul. Premiérovou trofej vybojovala teď. A to vskutku prestižní. Není moc hráček, které by se mohly pochlubit tím, že načaly svoji sbírku trofejí na turnaji kategorie Premier Mandatory, které se konají jen čtyři každou sezónu.

Ze zatím největšího úspěchu v kariéře se může radovat rodačka (příznačně) z Osaky po dvousetové výhře 6:3 a 6:2.

Od začátku to byl festival síly. Zápas se nesl ve znamení dlouhých výměn, které vyplňovaly velmi razantní údery od základní čáry. V prvním setu rozhodlo to, že v osmém gemu přišla Kasatkinová o podání. Úplný závěr sady si už Ósakaová pohlídala – vyhrála 6:3. Vedení 1:0 se ujala za 40 minut.

Ve druhém setu už byla ruská tenistka zlomená a mnohem více chybovala. To vyústilo ve dva brejky, kterých Japonka dosáhla. Jelikož si svůj servis bez problémů držela, vše hladce dotáhla do vítězného konce. Druhou sadu získala v poměru 6:2. Završila tak svoji velkou kalifornskou jízdu, během které poslala domů mnoho hvězdných jmen v čele se Simonou Halepovou, Karolínou Plíškovou a Marií Šarapovovou. 

Je zajímavé, že se ve finále potkaly právě tyto dvě hráčky. Před turnajem v Indian Wells zveřejnila japonská tenistka video, na kterém se marně snažila o populární úder mezi nohami nazvaný tweener. „Může mě někdo, prosím, naučit, jak to dělat správně?“ ptala se na sociálních sítích Ósakaová po – trochu až komickém – nezdařilém pokusu.

O pár dní později přispěchala na pomoc Kasatkinová, která se již na okruhu blýskla velmi zdařilým tweenerem, a předala Japonce cenné rady.

V neděli už ale nebyl na podobné věci čas. Obě hráčky se do sebe od začátku pořádně zakously. A slavit může Ósakaová, která svoji „učitelku" celkem jednoznačně porazila. 

BNP Paribas Open, Indian Wells (ženy, USA, 8 648 508 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Darja Kasatkinová (RUS, 19.) – Naomi Ósakaová (JPN, 44.) 3:6, 2:6