Aspoň na mě zbyde víc sushi, řekla Japonka, co zničila Plíškovou a Halepovou

- Jan Vojkůvka

Postup až do finále turnaje WTA Premier Mandatory se může u Japonky Naomi Ósakaové považovat za senzaci. Přitom už postupem do semifinále přepisovala historii jako první tenistka z Japonska, která se dostala tak daleko na takto velkém turnaji. Její radost je o to větší, že si bude moci dosytosti užít svého oblíbeného pokrmu.

„Je pravda, že se budu cítit trošičku osamělá,“ řekla se smíchem Ósakaová na tiskové konferenci po utkání se Simonou Halepovou, kterou smetla za 65 minut po setech 6:3, 6:0. „Ale na druhé straně je to v pohodě. Pořád zbylo hrozně moc sushi a dalších věcí,“ smála se Japonka.

Ta prožívá nejlepší turnaj v kariéře. Ve finále sice už jednou byla a to v Tokiu před dvěma lety, ale z hlediska velikosti turnajů se nedá tehdejší úspěch s tím z Indian Wells příliš porovnávat. Navíc Ósakaová prohrála za šest zápasů jen jeden set a na konto si připsala poprvé v kariéře hned dva skalpy hráček z elitní desítky za sebou!

Tou první byla Karolína Plíšková ve čtvrtfinále, jíž Ósakaová smetla z dvorce v poměru 6:2, 6:3. V semifinále pak zdemolovala Simonu Halepovou, které nadělila ve druhé sadě kanára. „Ale nebylo to vůbec snadné. Byla jsem hodně vynervovaná. Jsem ráda, že to skončilo tak rychle,“ těšilo Ósakaovou.

Teprve dvacetiletá rodačka z Ósaky se ve finále střetne se stejně starou Darjou Kasatkinovou z Ruska. S ní ji pojí nejen stejný věk a příslušnost k nastupující generaci, ale také přátelství. V Indian Wells to byla právě Kasatkinová, která učila svou japonskou kamarádku, jak správně zahrát tweener, tedy úder mezi nohama zády k síti. A jak jí to šlo? „Je v tom špatná,“ smála se Kasatkinová.

Ve finále se tak nejspíš tweeneru z repertoáru Ósakaové nedočkáme. „Nemohu to dělat, abychom se všichni zasmáli, protože chci každý bod hrozně moc vyhrát,“ smála se Japonka. „Bude to určitě hodně zajímavý zápas, protože hraje hodně odlišným stylem než já, a mám pocit, že obě budeme hrát tak velké finále poprvé v kariéře. Myslím, že to bude velká zábava,“ dodala Ósakaová.