Český mužský tenis na dně? Rok 2018 zatím zlepšení nepřináší

- Tomáš Macák

Když se daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil podívá na poslední výsledky jeho potenciálních svěřenců pro duel s Izraelem, pravděpodobně to v něm vyvolá mnoho dojmů, ovšem radost mezi nimi nebude. Úvod nové sezóny Jiřího Veselého, Adama Pavláska, Zdeňka Koláře či Václava Šafránka nezastihl v dobré formě. Momentálně se nemohou chytit ani na turnajích nejnižší kategorie.

Zatímco ženský tenis dělá malé zemi uprostřed Evropy v posledních letech skvělou reklamu, čeští muži na nejlepší pozice, až na Tomáše Berdycha, poslední dobou zdaleka neútočí. A první měsíce roku 2018 zatím(!) moc naděje na zlepšení celkově situace nedávají.

Především tento týden byl takřka hororový.

Jiří Veselý, 63. místo v žebříčku
Věta o turnajích nejnižší kategorie se tak úplně netýká – mimo Berdycha, který už kariéru v reprezentaci ukončil – jediného Čecha v elitní stovce žebříčku. Jiří Veselý na rozdíl od většiny svých krajanů objíždí větší a štědřejší akce. Platí pro něj ale to stejné - nejde mu se výraznějším způsobem prosadit.

Dokládají to čtyři porážky v řadě. Když to vezmeme od konce, tak v Indian Wells prohra v prvním kole, stejně tak na antuce v Riu i Buenos Aires. Poslední výhru si čtyřiadvacetiletý tenista užil v půlce ledna na Australian Open, kde na úvod porazil v bratrovražedném souboji Václava Šafránka.

Největším úspěchem tak v letošní sezóně zatím bylo čtvrtfinále v Aucklandu. Jenže zrovna tam mohl teoreticky pomýšlet rodák z Příbrami výše, protože v roce 2015 se zde stal šampionem.  

Do žebříčku ATP si Veselý v letošní sezóně připsal zatím 100 bodů.

Adam Pavlásek, 198. místo v žebříčku
Tento tenista, který se narodil v Bílovci, si už pomalu zvykal, jaké to je být pravidelným účastníkem majorů. Měl výbornou pozici v žebříčku - nejlépe byl na 72. místě. Jenže momentálně se nachází velmi daleko od příček, které by měl podle očekávání hájit.

A mohou za to konce v úvodních fázích podniků, které svou prestiží rozhodně nepatří mezi ty nejvěhlasnější. Z dosavadních dvanácti zápasů v roce 2018 vyhrál šest. Především v posledním utkání se očekávalo, že by měl Pavlásek udržet pozitivní bilanci na sedmi výhrách a pouhých pěti porážkách. Jenže prohra v Antalyi od Peruánce Varillase Patina-Samudia, kterému patří 482. místo, byla velmi bolestivá.

Pavlásek těžko snášel také překvapivý nezdar v prvním kole kvalifikace na Australian Open, kde ho porazil Srb Krstin (tehdy 232. hráč na světě, pozn. red.). Vítěz devíti turnajů kategorie challenger a futures si tehdy v emocích chtěl dát rok pauzu a navštívit psychiatra. 

Do žebříčku ATP si Pavlásek v letošní sezóně připsal zatím 30 bodů.

Václav Šafránek, 216. místo v žebříčku
Ve třiadvaceti letech má ještě dost času na to, aby se podíval do mnohem vyšších pater žebříčku. Také už na konci loňské sezóny nakoukl do druhé stovky. Letos v Melbourne, stejně tak jako na konci léta v New Yorku, si vyzkoušel, jaké to je zahrát si hlavní část grandslamu.

Jenže daleko je v současné chvíli k těmto úspěšným časům. V lednu sice na futuru v turecké Antalyi prošel Václav Šafránek do semifinále, jenže od té doby se nic nedaří. Konec v prvním kole s Nikolou Milojevičem v Budapešti, ve stejně brzké fázi končil také ve francouzském Cherbourg a největší nezdar přišel tento týden v Turecku.  

Zpět v Antalyi, kde posledně prošel mezi nejlepší čtyřku, tentokrát vypadl hned po prvním zápase. Ten navíc prohrál s hráčem, který se nachází až v deváté stovce žebříčku – Argentincem Camilem Ugem Carabellim.

Do žebříčku ATP si Šafránek v letošní sezóně připsal zatím 47 bodů.

Zdeněk Kolář, 226. místo v žebříčku
Mladá naděje mužského tenisu v České republice má ze všech zatím zmíněných tenistů letos nejlepší bilanci. Tak jako tak není nikterak oslnivá - vyhrál šest zápasů, prohrál pět. Největší „průšvihy“ v roce 2018 zažil jednadvacetiletý hráč v Glasgow a opět poslední týden v Rovinji. V prvním případě Koláře porazil Ital Trusendi, který se na konci ledna nacházel v žebříčku na 682. místě. Makedonec Tomislav Jotovski, 548. hráč světa, zase zaskočil Koláře teď v Chorvatsku hladkou výhrou 6:2 a 6:2.

Do žebříčku ATP si Kolář v letošní sezóně připsal zatím 37 bodů.

Roman Jebavý, 55. místo v deblovém žebříčku
Momentálně nejlepší český deblista jde, podobně jako Jiří Veselý, cestou velkých turnajů. Právě Veselý byl hned na třech akcích jeho parťákem pro čtyřhru. Dohromady se letos Jebavý představil na sedmi turnajích (vždy pouze v deblu, pozn. red.), z nichž nejdále prošel naposledy v Sao Paulu po boku Rogeria Dutra Silvy do semifinále.

Ovšem hned třikrát se osmadvacetiletý hráč a jeho turnajový kolega poroučeli v prvním kole - na grandslamu v Melbourne, ve francouzském Montpellier a také v argentinském hlavním městě Buenos Aires.

Do deblového žebříčku ATP si Jebavý v letošním roce připsal 315 bodů.