Futures v Brně: Účast ve druhém kole si zajistili Šafránek, Kopřiva, Doležel a Vocel

- David Soumar, Jan Vojkůvka

Úterní program na brněnském futuru nabízí druhou polovinu úvodních kol. Zápasy českého fanouška rozhodně nenudí – na dvorcích se představí hned 14 domácích borců. Z českých hráčů si místo ve druhém kole hlavní soutěže zajistili Vít Kopřiva, Filip Doležel, Václav Šafránek a Matěj Vocel.

Na brněnských kurtech se začalo hrát v 10 hodin. Na dvorci číslo jedna se na úvod představil domácí Filip Doležel, který bojoval s Ukrajincem Sačkem. Duel byl plný zvratů. Čech začal brejkem a vedl rychle 3:0. Jeho soupeř ovšem Doležela brejknul zpět hned dvakrát a otočil na 4:3. První sadu sice domácí hráč zvládl, druhou ale ztratil v tiebreaku. Ve třetí už tenista z České republiky dominoval a ovládl ji v poměru 6:3.

„Probíhalo to hrůzně. Bylo to nahoru dolů, jako na houpačce,“ povzdechl si i přes vítězství Filip Doležel. „První set jsem vedl 3:0, pak 3:4, brejkl jsem ho zpátky. Bylo to šílený. Ve druhém setu to došlo do tiebreaku, kde jsem to úplně nezvládl psychicky. Na domácím prostředí jsem si dal trochu tlak sám sobě. Třetí set jsem do toho šel aktivně, hned jsem ho brejk a nakonec jsem ho  brejk ještě jednou na konci,“ popsal vývoj zápasu. Doleželovi příliš nesedělo svítící slunce, které mu způsobilo zejména v prvním setu problémy na servisu, což je dle něho jedním z důvodů, proč byla první sada natolik divoká a plná ztracených servisů.

Třiadvacetiletý český tenista nehrál na turnajích od prosince 2015 až do poloviny června, kdy si zahrál čtyřhru na polském futuru. Od té doby vyhrál debl v Ústí nad Orlicí po boku Václava Šafránka a k prvnímu singlu se odhodlal až nyní v Brně, na třetím podniku po návratu. Půlroční pauza na turnajích byla způsobena odjezdem Doležela za oceán. „Byl jsem v Americe a studuji tam. Hrál jsem tam, ale ne turnaje,“ doplnil Doležel.

Ještě před tím si ale místo ve druhém kole zajistil Vít Kopřiva. Ten čelil Lukáši Kleinovi ze Slovneska. Mladý tenista startující na divokou kartu padl za hodinu a šestnáct minut. Kopřiva využil všechny čtyři příležitosti k brejknutí soupeře a oslavil výhru 6:4 a 6:3. 

„S Lukášem se známe docela dobře hlavně z juniorů. Hráli jsme spolu nějaké zápasy a vždy to bylo vyrovnané a dnes to bylo o pár balonech. V prvním setu to bylo hodně nervózní s hodně chybami. Ve druhém setu jsem jistěji držel servis,“ zhodnotil zápas Vít Kopřiva. „Víc jsem si věřil, byl jsem si jistější. V koncovce už jsem to dohrál,“ těšilo českého tenistu, který Kleina dokázal porazit na antuce potřetí v řadě.

To Dominik Kelovský nebude na brněnské první kolo vzpomínat zrovna v nejlepším. Itlaovi Siringovi podlehl poměrně rychle a nebyl daleko od toho, aby ve druhé sadě schytal napopulárního „kanára“. Nakonec ale zabral, urval aspoň dva gemy a s turnajem se rozloučil s výsledkem 3:6, 2:6. 

Moc dlouho se na brněnské anuce neohřál ani Dušan Lojda. Urrutia Fuentes ho z kurtu vyprovodil za hodinu a šest minut. Chilan první sadu ovládl v poměru 6:3, a ve druhé Čech neurval ani jeden gem.

Mezi postupující do druhého kola se naopak zařadil Václav Šafránek, nasazená jednička turnaje. Ten v ryze českém souboji porazil Petra Hájka, startujícího na divokou kartu, 6:3, 6:4. Hájek prakticky celé utkání za svým soupeřem zaostával a jediný brejk, na který dosáhl, přišel v osmém gemu druhé sady, kdy snížil stav z 2:5 a proti dvěma mečbolům na 3:5 a prodloužil zápas o další dva gemy. Podařilo se mu totiž uhájit podání, ale v desátém gemu Šafránek využil čtvrtý mečbol v pořadí.

„Jsem docela spokojený se svým výkonem. Trochu mě mrzí koncovka, že jsem to nedohrál jednoduše, měl jsem 5:2, servis a dva mečboly. Nakonec jsem to dohrál až za 5:4 v docela dlouhém gemu,“ podotkl Šafránek, který lituje zejména toho, že při mečbolech útočil, což se mu nevyplatilo. „Chtěl jsem, aby ten mečbol byl hezký a to asi nebyla dobrá taktika,“ svěřil se hráč, který v areálu brněnského futuru tenisově vyrostl.

„V prvním setu jsem si hned prohrál servis. To prostě nejde, to se nemůže stát. Stalo se to už v Ústí, tady ve druhém setu taky a to prostě nejde. Je to šílenost,“ byl k sobě kritický Hájek. „Věděl jsem, že si na to musím dávat pozor, ale bohužel se mi to stalo opět,“ podotkl Hájek, který zaznamenal také 10 dvojchyb. „Bylo jich tam hodně, to je šílené. Šafránek dobře returnuje, dobře returnuje i první servis a já začal dělat blbosti, že jsem šel do druhého (servisu) jako do prvního a to proti takovému hráči nejde.“

Vocel vrátil Vejvarovi porážku

K zajímavé situaci došlo v prvním kole při zápase Lukáše Vejvary s Matějem Vocelem. Právě Vejvara ve finálovém kole kvalifikace v neděli překvapivě přešel přes Vocela do hlavní soutěže po třísetovém zápase. Vocel přitom vedl v rozhodující sadě 5:3 a 40:0, ale utkání dotáhnout nedokázal.

V úterý se v prvním kole toto utkání zopakovalo poté, co Vocel nahradil v pavouku Šimůnka, dalšího úspěšného kvalifikanta, jenž se z turnaje odhlásil. Šťastný poražený Vocel toho plně využil a Vejvaru porazil ve dvou setech 6:4, 6:2. V prvním setu přitom podával na vítězství za stavu 5:3, ale Vejvara si získal ztracené podání zpět a bylo otázkou, zda se nebude opakovat nedělní situace. Nestalo se tak, Vocel na returnu dotáhl první sadu do vítězného konce a v setu druhém si již došel pro postup do druhého kola.

„Taktika byla pořád stejná. Už ten první zápas jsem měl nakloněný na svou stranu. Na mečbolech jsem udělal zbytečné chyby a dnes jsem to nepodcenil a až do konce jsem hrál,“ přiznal Vocel. „Hrál jsem trochu aktivněji. V tom prvním zápase jsem hrál pasivněji a čekal jsem na chyby a teď jsem si řekl, že už to nechci opakovat.“

„Matěj hrál dneska lépe, dělal jsem více chyb. Je to nepříjemné, ale bohužel dnes Šimůnek odstoupil a Matěj byl druhý lucky loser a nastoupil,“ řekl poněkud zklamaný Vejvara.

Pokračuje soutěž v deblu

Úterní den patřil kromě singlistů také deblistům. Náladu po pondělní porážce v prvním kole dvouhry si alespoň trochu napravil Libor Salaba, který naskočil do turnaje čtyřhry po boku Romana Jebavého. Česká dvojice nedala vůbec žádnou šanci rusko-ukrajinskému páru Potěmkin, Ursu, kteří uhráli pouhopouhý jeden gem a prohráli 1:6, 0:6.

„Docela to bylo snadné, hráli jsme dobře. Vyhráli jsme pár důležitých shod, hráli jsme tak nějak, co jsme potřebovali,“ zhodnotil Roman Jebavý. „Dneska to dopadlo asi po deseti zápasech pro nás,“ doplnil ho Libor Salaba.

Čtvrtfinále ve čtyřhře si v Brně zahraje také třetí nasazená dvojice Filip Doležel s Petrem Michnevem, kteří v českém souboji porazili na divokou kartu startující Jakuba Schiela a Dana Skácela 6:0, 6:2 v době, kdy už Brno zkrápěl déšť.

„Myslím, že jsme je docela dobře váleli. Kluci pak ve druhém setu riskovali, tak nás trochu potrápili,“ podotkl Doležel k utkání. Přitakal mu i Petr Michnev „Trefili tam pár míčů, ale naštěstí jsme udrželi koncentraci a hráli jsme i druhý set dobře.“

1. kolo dvouhry

FILIP DOLEŽEL (WC) – Vitalij Sačko (UKR) 6:4, 6:7 (4), 6:3

VÁCLAV ŠAFRÁNEK (1) – PETR HÁJEK (WC) 6:3, 6:4

Matěj Maruščák (SVK, Q) – Marko Stosic (SLO, LL) 6:3, 6:4

DUŠAN LOJDA (5) – Laslo Urrutia Fuentes (CHI) 3:6, 0:6

VÍT KOPŘIVA – Lukáš Klein (SVK) 6:4, 6:3

Eros Siringo (ITA) – DOMINIK KELOVSKÝ 6:3, 6:2

Martin Blaško (SVK, 8) – Marek Semjan (SVK, Q) 7:5, 4:6, 1:6

LUKÁŠ VEJVARA (Q) – MATĚJ VOCEL (LL) 4:6, 2:6

1. kolo čtyřhry

JAKUB SCHIEL, DAN SKÁCEL (WC) – FILIP DOLEŽEL, PETR MICHNEV (3) 0:6, 2:6

Matěj Maruščák (SVK), PAVEL NEJEDLÝ – Julian Onken, Leon Schutt (oba GER) 6:1, 4:6, 7:10

ROMAN JEBAVÝ, LIBOR SALABA – Grigorij Potěmkin (RUS), Vadim Ursu (UKR) 6:0, 6:1

Mauricio Alvarez-Guzman, Cristobal Saavedra-Corvalan (oba CHI) – Danylo Kaleničenko (UKR), David Pichler (AUT) 1:6, 3:6

11.7. Futures v Brně: Franěk, Michnev, Nejedlý a Jebavý postupují do 2. kola

10.7. Futures v Brně: Vocel nečekaně vypadl s Vejvarou, postup si zajistili Franěk či Musil

9.7. Futures v Brně: Kvalifikační maraton rozehrálo 28 českých tenistů