Matematika na vrcholu žebříčku: Federer má Nadala v hrsti

- Tomáš Macák

Minulé pondělí se vrátil na místo, na kterém předtím strávil již 304 týdnů. Roger Federer usedl po vyhraném rotterdamském turnaji na tenisový trůn, kde nahradil momentálně zraněného Rafaela Nadala. A po potenciálně nadmíru vydařené americké tour může mít Federer jistotu postu světové jedničky až do travnaté sezóny...

Vypadá to, že se kralování švýcarského tenisty může pořádně protáhnout. Hrají pro to především dva faktory - Nadalova současná bídná zdravotní situace a ohromný počet bodů, který bude muset obhajovat na antuce.

Ale pěkně popořadě.

Od pondělka bude rozdíl mezi prvním Rogerem Federerem a druhým Rafaelem Nadalem 600 bodů. Rodák z Mallorky přišel hned o tři stovky bodů tím, že se z turnaje v Acapulcu odhlásil a neměl šanci aspoň zlomek z loňského zisku obhájit. A tady začíná Španělovi ujíždět vlak.

Ono totiž nezůstane jen u akce v Mexiku. Nadal oznámil, že vynechá i velmi hodnotné masters podniky v Indian Wells a Miami. Sečteno a podtrženo - dalších 690 bodů „vyletí komínem“.

Pak už přijde na řadu Nadalova, chcete-li jinak antuková, sezóna. Na oranžovém povrchu loni šestnáctinásobný grandslamový vítěz řádil více než kdy jindy. Z pěti turnajů na antuce, kterých se v roce 2017 zúčastnil, vyhrál hned čtyři. Masters v Monte Carlu, akci v Barceloně, další masters v Madridu a nakonec Roland Garros. To dohromady dělá obrovské množství 4680 bodů!

Švýcar loni turnaj v Kalifornii i akci na Floridě opanoval. Bude se tak snažit zachránit 2000 bodů. Kdyby podnik v Indian Wells „zpackal“, tj. vypadl by ve čtvrtfinále a dříve, dostal by se na první příčku v žebříčku zpět nehrající Nadal.

Vyhraje-li ale šestatřicetiletý tenista obě zmíněná masters, doba kralování se výrazně protáhne. Po americké tour by až do travnaté sezóny nebylo potřeba odehrát jediné utkání. Nadal by se pak mohl na antuce snažit sebevíc, ale na trůn by nedosáhl. Na rozdíl od něj totiž „FedEx" nemusí od začátku dubna takřka do půlky června obhajovat jediný bodík. 

A scénář dvojnásobného amerického vítězství nemusí být tak nereálný, neboť Federer zatím letos neprohrál jediný zápas.

V případě, že vítěz 97 titulů na okruhu ATP přidá číslo 98 v Indian Wells a následně vynechá Miami, bude do turnaje v Římě s jistotou stále před Nadalem, a to o 35 bodů.  

Následující měsíce ukážou více, nicméně s ohledem na to, že Nadalův stav je nevyzpytatelný, a navíc Federer je nyní v životní formě, to vypadá, že má Švýcar Španěla v hrsti.