Ani tři hráči z TOP 10 ho nezastavili! Del Potro si užívá největší triumf za poslední roky

- Tomáš Macák

Ještě v půlce října mu patřilo v žebříčku místo až ve třetí desítce. Skvělé výkony v posledních měsících v kombinaci s vytouženým zdravím ho ale nyní vystřelují hodně vysoko. Po titulu z mexického Acapulca, který slaví díky výhře nad Kevinem Andersonem, se může Juan Martin Del Potro od nového týdne nazývat světovou osmičkou.

Každý titul je velkým důvodem k oslavě, nicméně i tak má triumf z různých turnajů různou hodnotu. Minimálně tu bodovou a finanční. Argentinský tenista Juan Martin Del Potro od roku 2013 čekal na trofej z akce, která je vedená jako pětistovková. Poslední dobou, když už se mu vzácně povedlo vyhrát nějaký podnik, se jednalo o takzvané dvěstěpadesátky.

V roce 2014 Sydney, předloni Stockholm, stejně jako loni v říjnu…

K lepším zítřkům se Argentinec odrazil už na US Open, kde vybojoval semifinále. Od té doby předvádí na kurtech takřka stále skvělé výkony. A teď se dočkal největší odměny za poslední roky.

Turnajem v Acapulcu, patřícím mezi akce ATP 500, projel jako nůž máslem. Během pěti zápasů ztratil jediný set a po finálovém skalpu Kevina Andersona, kterého porazil dvakrát 6:4, mohl nad hlavu, jenž pokrývalo sombrero, zvednout trofej pro celkového vítěze. Jednadvacátou z okruhu ATP v kariéře.

„Je to pro mě velmi speciální turnaj. Porazit tři hráče z TOP 10 během jednoho týdne je pro moje sebevědomí velmi důležité. Jsem opravdu šťastný, že můj jednadvacátý turnaj přišel v Acapulcu,“ řekl Del Potro, kterému od nového týdne bude v žebříčku patřit osmé místo, pro web ATP. Dosavadní devátou pozici si prohodí právě s poraženým Andersonem.

Jak už sám devětadvacetiletý hráč naznačil v rozhovoru, cestu za trofejí rozhodně neměl v Mexiku hladce umetenou. Turnajový pavouk ho vedl přes velmi obtížné překážky, které nesly jména Mischa Zverev, David Ferrer, Dominic Thiem, Alexander Zverev a nakonec už zmíněný Kevin Anderson.

O to víc je úspěch v přístavním městě, které je oblíbeným turistickým letoviskem, cenný.

Jakmile se ale dostal „Delpo“ do finále, možná si s trochou nadsázky mnul ruce již před zápasem. Svého soupeře totiž porazil ve všech šesti vzájemných střetnutích. A nic se neměnilo ani naposedmé...

Nyní je před Argentincem, stejně jako drtivou většinou ostatních elitních tenistů, masters v kalifornském Indian Wells.