Reprezentovat je pro mě čest, říká debutant Kolář o své účasti v českém týmu

- Daniel Kubelka

Že se český daviscupový tým vydá do Třince bez Tomáše Berdycha, o tom se v tenisových kuloárech nějakou dobu šuškalo. Zveřejněná nominace národního celku ke čtvrtfinálovému duelu s Francií tuto domněnku jen potvrdila, kvůli neúčasti světové osmičky si svou prvotní účast mezi českou elitou prožívá Zdeněk Kolář.

Kdo to je Zdeněk Kolář, ptají se možná někteří fanoušci bílého sportu u nás. Devatenáctiletý talent českého tenisu začínal letošní rok až na 653. místě světového žebříčku, povedenými výkony během první půlky sezóny se však vydrápal o více než tři sta padesát příček výše. Vyhrané turnaje futures v chorvatské Poreči a na pražských spojích, účast ve finále ostravského challengeru a nyní také pozvánka do výběru Jaroslava Navrátila! Jak si vůbec užívá rodák z Bystřice nad Pernštejnem své první chvíle v národním výběru?

„Nesmírně si to užívám. Je tu úplně jiná atmosféra než během sezóny na turnajích. Bavíme se, povídáme si. Myslím si, že je to skvělé,“ svěřil se Kolář redakci Tenisového světa na cestě do dějiště utkání.

Životní sezóna, tak by se určitě dal označit rok 2016 v podání Zdeňka Koláře. Již zmíněné úspěchy by možná samy o sobě k nominaci do daviscupové reprezentace nestačily, nicméně hráč Prostějova by měl patřit mezi jednoho z následovníků úspěšné generace v čele s Tomášem Berdychem a Radkem Štěpánkem. Kde jinde by tak měl nasát atmosféru a podívat se do týmu, než při domácím souboji se silnou Francií.

Že by se však Kolář měl dostat do současného výběru Jaroslava Navrátila, o tom neměl sám mladý tenista ani tušení. „Nominaci jsem určitě nečekal, ani jsem v to nedoufal,“ řekl o své premiérové pozvánce do daviscupového týmu Kolář a pokračoval. „Snažím se dělat to, co je v mých silách. To, že jsem dostal příležitost tu být, to je pro mě veliká čest,“ uvedl ke své účasti hráč, o které se dozvěděl teprve před několika dny. „Náznaky sice byly již dříve, ale oficiálně potvrzené jsem to měl až minulý týden.“

Zdeněk Kolář strávil většinu sezóny objížděním turnajů nižších kategorií a tak pro něj pobyt mezi tenisty o mnoho zkušenějšími musí být jako skokem do jiného světa, což také sám svými slovy jen potvrzuje. „Je to obrovský rozdíl. Je tu mnoho tenisových osobností. Můžu se od nich hodně naučit a jsem za tu příležitost opravdu rád,“ váží si možná životní šance devatenáctiletý Bystřičan.

Ve výběru se zkušenými borci Radkem Štěpánkem a Lukášem Rosolem a rovněž dalšími talenty českého tenisu Pavláskem a Veselým, asi není příliš reálné, že by se Kolář během víkendu dostal do hry. Kdyby se tak ale stalo, dokázal by si s tlakem těžké bitvy s Francií poradit. „Ze začátku by asi nervozita byla, ale pak by určitě opadla.“

V pondělním odpoledním tréninku se Kolář dostal na kurt hned během úvodní hodinky a za parťáka nemohl dostat zkušenějšího tenistu než Radka Štěpánka. Jak si užíval svůj pobyt na dvorci s jedním z nejlepších česých hráčů? „Trénink s Radkem Štěpánkem byl výborný. Makali jsme, dali jsme do toho všechno. Doufám, že se to divákům líbilo,“ zhodnotil devatenáctiletý mladík pondělní tréninkovou jednotku s jednou z legend tuzemského bílého sportu, od které by rád převzal mnoho rad. „Radek je zkušený hráč. Pozoruji co dělá, jak na kurtu, tak i mimo něj. Budu se snažit z toho co nejvíce odnést.“