Federer je lepší než Rafa, překvapil svými slovy Toni Nadal

- Tomáš Macák

Poslední měsíce hovoří jasně. Federer v lednu vyhrál grandslam (už třetí během jednoho roku) a v únoru nahradil na vrcholu žebříčku svého věčného rivala Nadala. Švýcarský tenista by teď opravdu měl být lepší než – ke všemu zraněný – rodák z Mallorky. A kupodivu vše potvrdil také Španělův strýc a ještě loni i trenér v jedné osobě Toni Nadal.

To on sestrojil mašinu, ze které by na antuce dostal strach i Chuck Norris. Na jeho doporučení začal jako pravák hrát levou rukou, aby byl v budoucnu oproti většině hráčů zvýhodněn. Toni Nadal trénoval svého synovce téměř 27 let. Za tu dobu z něj udělal legendu, která pod jeho vedením získala 75 titulů na okruhu ATP. Jednoho z nejlepších hráčů, kteří se po kurtech kdy pohybovali.

Ale zřejmě ani podle sebe ne toho nejlepšího…

„Teď je Roger nejlepší hráč všech dob. Nikdo nedokázal to, co se povedlo jemu. Rod Laver byl také velmi dobrý tenista, ale nikdo nemá 20 grandslamových titulů, Davis Cup a další vítězství k tomu. Rafael vyhrál major šestnáctkrát, má čtyři triumfy z Davis Cupu – nicméně Federer je lepší. On je nejlepší,“ řekl Toni Nadal pro Business Insider.

Zajímavé je, že vzájemné zápasy říkají něco jiného. Hned třiadvacet jejich střetnutí vyhrál Nadal, oproti tomu Federer kraloval jen v patnácti utkáních. Nicméně především díky loňské sezóně snížil Švýcar manko, protože všechny jejich čtyři duely tváří v tvář patřily právě Federerovi. A to včetně úchvatného pětisetového boje hned zkraje sezóny na grandslamu v Melbourne.

Co by teď Španěl dal za prohrané grandslamové finále. Právě na letošním Australian Open si poranil sval. Následovala herní pauza, po které měl nastat očekávaný návrat na kurty v mexickém Acapulcu. Jenže těsně před samotným startem si Nadal zranění z Austrálie obnovil. Teď se kvůli potřebné rekonvalescenci odhlásil i z dalších turnajů, kde měl nastoupit – v Miami a Indian Wells. 

Takto se bude „nejlepšímu hráči všech dob“ konkurovat těžko.