Federer opanoval sportovní Oscary! Po jeho vítězství zkolabovaly stránky pořadatele

- Jan Havlovic

Roger Federer opanoval slavnostní vyhlášení sportovních cen Laureus v Monaku! Legendární Švýcar si ze slavnostního večer odnesl hned dvě ocenění – pro nejlepšího sportovce uplynulého roku a za comeback roku. Aktuální světová jednička získala prestižní ocenění již pošesté v kariéře, což se žádnému jinému sportovci v historii nepodařilo. Dominanci bílého sportu podtrhla Serena Williamsová, která zvítězila mezi ženami.

Federer přijížděl do Monaka jako favorit hlavní ankety, neboť uplynulá sezona byla pro šestatřicetiletého Švýcara více než povedená. Dvacetinásobný grandslamový vítěz dle očekávání zvítězil v hlavní anketě o nejlepšího sportovce roku, kterou vyhrál již pošesté v kariéře. To se zatím žádnému jinému sportovci nepodařilo.

„Kdybyste mi v roce 2005, kdy jsem vyhrál svou první cenu, řekli, že od té doby vyhraji dalších pět, nevěřil bych vám,“ řekl Federer při slavnostním vyhlášení.

Švýcarský tenista v prestižní anketě porazil mj. Rafaela Nadala, který vyhrál v loňském roce rovněž dvě grandslamové trofeje. Mezi nominovanými byli také fotbalista Cristiano Ronaldo, atlet Mo Farah, cyklista Chris Froome a britský pilot Lewis Hamilton

Federer si z Monaka odvezl i druhé ocenění, když ovládl anketu o nejlepší comeback uplynulého roku. „Každý ví, jak prestižní tohle ocenění je, ale vyhrát hned dvě ceny je pro mě opravdu neskutečná čest,“ přiznal Federer při děkovné řeči.

Hned po vyhlášení ankety o nejlepšího sportovce roku zkolabovaly stránky laureus.com. Server pořadatelské agentury totiž nezvládl obrovský nával fanoušků, které zajímalo, jak si švýcarský tenista při prestižním galavečeru vedl.

„Byl to pro mě úžasný rok a ještě dlouho na něj budu vzpomínat,“ dodal závěrem Federer.

Mezi ženami se radovala z vítězství Serena Williamsová. Americká tenistka sice většinu uplynulého roku strávila na mateřské dovolené, ale na začátku sezony ovládla Australian Open, čímž získala v pořadí 23. Grandslamový titul. Ocenění pro nejlepší sportovkyni roku získala šestatřicetiletá Williamsová popáté v kariéře.