Revoluční změny v Davis Cupu? Nový název, týdenní festival tenisu a 18 zemí

- Jan Havlovic

Davisův pohár čekají pravděpodobně v dohledné době revoluční změny! Mezinárodní tenisová federace ITF navrhuje zcela nový formát této mužské tenisové soutěže. Ta by nově nesla název „Světový pohár“, hrála by se vždy v listopadu, trvala jeden týden a zúčastnilo by se jí celkem 18 týmů. Na návrhu změn se podílela také investiční skupina Kosmos španělského fotbalisty Gerarda Piquého.

Samotní tenisté volají dlouhá léta po změně stávajícího formátu slavné mužské tenisové soutěže. Nyní se zdá, že přichází skutečně čas na revoluční změny.

Mezinárodní tenisová federace totiž navrhla za podpory investiční skupiny Kosmos seznam změn, které by daly zapomenout na stávající formát. Davisův pohár by nově nesl název „Světový pohár“ a hrál by se vždy po dobu jednoho týdne na konci kalendářního roku v listopadu.

„Naší vizí je vytvořit formát, který by byl takovým festivalem tenisu a zábavy,“ říká David Haggerty, prezident ITF k připravovanému projektu. 

Na jedno místo by se by sjelo celkem osmnáct mužstev, které by byly rozřazeny do skupin. Jedno střetnutí by se skládalo ze dvou dvouher a jedné čtyřhry. Do čtvrtfinálové fáze by vždy postupovalo osm týmů.

Do hry se vložila již zmiňovaná investiční skupina Kosmos patřící fotbalistovi Gerardu Piquému. Jejich záměrem je investovat do soutěže tři miliardy dolarů během následujících 25 let. „Jsme nadšeni, že můžeme spolupracovat s ITF,“ říká obránce španělské Barcelony Piqué.

Zatím však není jasné, zdali Mezinárodní tenisová federace následující revoluční změny skutečně prosadí. K tomu bude potřeba dvoutřetinová většina hlasujících a o všem se rozhodne na srpnovém zasedání ITF v americkém Orlandu.