Rodina na prvním místě! Federer místo Dubaje bude s dětmi

- Jan Vojkůvka

Švýcarský tenista Roger Federer v pondělí vystoupal do čela světového žebříčku a na turnaji v Dubaji mohl bojovat nejen o další letošní titul, ale i o navýšení náskoku před Rafaelem Nadalem. Místo toho však prokázal, že životní priority už má vyřešené dokonale. Na štědře dotovaný podnik se nevydá a stráví raději ještě jeden týden s rodinou.

Po titulu v Rotterdamu Federer ukázal, že ani po vyčerpávající obhajobě titulu v Melbourne nic neztratil nic ze své energie a elánu. Stal se staronovou světovou jedničkou, vybojoval 97. trofej kariéry a na stůl mu přistála nabídka v podobě divoké karty do Dubaje.

Rozmýšlení ale po triumfu v Nizozemsku moc dlouhé nebylo. „Byl jsem informován jeho agentem, že chce strávit čas se svými čtyřmi dětmi a manželkou Mirkou,“ řekl k Federerově absenci Salah Talhak, ředitel turnaje v Dubaji.

Také blížící se cesta do Spojených států, kde se musí připravit na náročný březnový program, nakonec Federera přiměla zůstat v kruhu rodiny a dát si pár dnů odpočinku navíc. „Poté se chce vydat o něco dříve do Spojených států a připravit se na obhajobu titulů v Indian Wells a Miami,“ vysvětlil Talhak. „Byl jsem také ujištěn, že by se do Dubaje rád vrátil příští rok, ale tento rok nechce ohrozit své šance na případnou obhajobu na amerických turnajích,“ dodal.

Federer zkrátka sám nejlépe ví, co je pro něho nejlepší. A kromě důkladné fyzické přípravy hraje velkou roli i duševní pohoda. Ostatně, i osobní štěstí je jedním z důvodů, proč je Federer i v pokročilejším věku stále na vrcholu.