Vlak, to jsou nostalgické vzpomínky, říká Veselý. Tenisté si pochvalovali dopravu na Davis Cup

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z TŘINCE: Tenisté jsou mezi sportovci raritou tím, kolik kilometrů musí nacestovat po turnajích na celém světě. V neděli si daviscupový tým Jaroslava Navrátila díky Českým drahám vyzkoušel trochu netradičně jízdu vlakem. Hráči většinou využívají spíše leteckou dopravu, i když teď ve vlaku rádi nostalgicky zavzpomínali.

Když ještě nelétal po celém světě, jezdil se příbramský rodák Jiří Veselý učit hrát tenis do Prostějova. „Vždycky jsem jezdil vlakem a v podstatě celé dětství strávil v něm. Vybavují se mi příjemné vzpomínky,“ zapátral v paměti nejvýše nasazený hráč výběru Jaroslava Navrátila.

„Myslím si, že je to velice příjemný způsob cestování, oproti dálnici D1 určitě,“ pousmál se nad nejvytěžovanější českou silnicí. I když zároveň přiznal, že auto vymění za vlak už jenom výjimečně. A to především kvůli horšímu spojení do Vídně, odkud nejčastěji odlétá na turnaje.

To Adam Pavlásek využívá k odletům pražskou Ruzyni a nejlépe se na ní dostane právě vlakem z Olomouce. Naopak další z daviscupové party – Zdeněk Kolář – jel vlakem po dlouhé době. „Jedu poprvé od cesty na mistrovství Evropy juniorů, což bylo před dvěma roky. Jinak vlakem vůbec necestuji, takže je to pro mě takové zpestření,“ přiznal devatenáctiletý benjaminek

Ani jednoho ze tří hráčů nečekalo během nedělní cesty do dějiště čtvrtfinále Davis Cupu příliš odpočinku. Cesta uběhla rychle a tenisté se navíc zabavili partičkou karet s kapitánem Jaroslavem Navrátilem.

V běžném tenisovém životě se ale snaží cestovní hodiny využít k tomu nejlepšímu relaxu – spánku. „Mám to štěstí, že většinou v letadle spím. To je pro mě nejlepší způsob jak cestování přežít, protože jinak nejsem žádný velký fanda dlouhého cestování. Občas je to opravdu velmi náročné. Tohle ale už prostě patří k naší profesi,“ řekl Jiří Veselý.

Obdobně je na tom i Adam Pavlásek. „Občas si čtu nějakou knížku nebo poslouchám hudbu. Cesty jsou ale opravdu dlouhé, takže jsem vždycky rád, když v letadle usnu a celá cesta rychle uteče,“ řekl. A stejný recept na snášení dlouhých cest nakonec našel i Zdeněk Kolář. „Mám takovou svoji oblíbenou hru a když je na ni čas, rád se do ní položím a odejdu od tenisových myšlenek k jiným. Nebo také rád a často spím, když je volná chvíle.“

Nejméně týden teď český tým žádné dlouhé cestování ani odpočinek nečeká. Většina týmu se už nachází v Třinci, kde se příští víkend odehraje těžké čtvrtfinále Davis Cupu proti Francii.