Akrofobii navzdory aneb když Agassi s Federerem před lety řádili ve dvousetmetrové výšce

- Tomáš Macák

Oba mají raketu neustále přilepenou k ruce. Jeden jako aktivní hráč, druhý už jako trenér. Tenis hráli na stovkách místech planety, spoustu z nich i nějakým způsobem zajímavých. Ale těžko něco překoná výměny ve více než dvousetmetrové výšce nad zemí. Vraťte se s námi do roku 2005, kdy si Roger Federer a Andre Agassi vyjeli výtahem na střechu dubajského hotelu Burj Al Arab. Přitom domlouvání této exhibice trvalo kvůli strachu z výšek dlouhé týdny.

Dvě stě metrů nad mořem není nic neobvyklého. V České republice se minimálně v této výšce nachází drtivá většina obcí. Jenže když jste na stejné úrovni doslova nad mořskou hladinou, a ještě máte hrát tenis, situace se rapidně mění. Unikátní příležitost se v únoru 2005 naskytla dvou tenisovým legendám. Pomalu končícímu Andremu Agassimu – a v té době stále ještě rozkvétajícímu – Rogeru Federerovi. Před dubajským turnajem byli pozváni na střechu, aby si na travnatém kurtu vyměnili pár úderů.

„Je to úžasný hotel, mají tady nahoře kurt. Chceš si pinknout?“ ptal se ještě v přízemí dvacetinásobný grandslamový vítěz Agassiho. „No jasně! Speciální kurt, pojďme na to,“ odpovídal Federerovi Američan, který momentálně po boku Radka Štěpánka trénuje Novaka Djokoviče. „Silný vítr," konstatoval při pohledu z výtahu švýcarský tenista. „Jo, neni to moc dobrý den na to, achychom byli na vrcholu budovy," reagoval Agassi. 

A poté už mohly vzniknout naprosto unikátní záběry.

 „Zabralo nám to téměř měsíc, abychom oba hráče přemluvili,“ vzpomíná ředitel tamní „pětistovkové“ tenisové akce, jejíž letošní ročník začíná v pondělí, Salah Tahlak. „Bylo to hlavně kvůli tomu, že jeden z nich – a teď si nevzpomínám, který to byl – měl výškovou fobii,“ dodává.

Tehdy se ještě v okolí nenacházelo tolik gigantických staveb jako dnes, Burj Al Arab, přezdívaná podle svého tvaru jako plachetnice, byla zřejmě tou úplně nejvýraznější. Žezlo momentálně s jistotou drží více než osmisetmetrová budova s názvem Burj Khalifa.

Kdybyste si dnes chtěli, stejně jako Agassi s Federerem, zahrát na vrcholu architektonického kousku, neuspěli byste. A to ani s velkým balíkem peněz po ruce. Kurt se totiž na tomto místě nacházel jen dočasně, protože zmíněný prostor slouží dlouhé roky jako heliport.

O dvě stě metrů níže budou od nového týdne na – pro tenis už běžnějším místě – soupeřit jiní hráči v rámci oficiálního dubajského turnaje. Tehdy se v roce 2005 po svém nevšedním tenisovém zážitku potkali Federer a Agassi ještě v semifinále tohoto podniku.

Federer zvítězil 6:3, 6:1 a nakonec si došel pro titul...