Daviscupový tým se těší na finále ME ve fotbale. Komu bude v neděli držet palce?

- Jakub Slunečko

Čeští tenisté fandí Francii... Ne, před čtvrtfinále Davis Cupu právě s tímto soupeřem nejde o vtip, ale o vyjádření preferencí pro nedělní finále evropského šampionátu ve fotbale. Hráčům s galským kohoutem na dresech bude fandit Jiří Veselý i Adam Pavlásek, statečného oponenta budou mít ve Zdeňku Kolářovi.

„Já budu určitě fandit Portugalsku, protože mám rád Cristiana Ronalda, tomu bych to přál,“ nedá se odradit devatenáctiletý nováček v daviscupovém týmu. Proti milovníkovi Realu Madrid ale stojí zbytek prozatímně tříčlenného hráčského týmu, který po víkendu doplní Radek Štěpánek a Lukáš Rosol.

Jiří Veselý i Adam Pavlásek drží pospolu a večer v Třinci budou fandit Francouzům. „Líbilo by se mi, kdyby domácí tým vyhrál, to by byla taková třešnička na dortu,“ přál by si Veselý. Čerstvý osmifinalista Wimbledonu se ve fotbale tolik neorientuje, o to více ho ale doplňuje Adam Pavlásek.

„Měl jsem své favority – Němce. Ti bohužel v semifinále vypadli, takže já budu fandit Francii a věřím, že vyhrají. Předvádí podle mě lepší fotbal, Portugalci měli zatím celkem štěstí,“ nebere si servítky Pavlásek. Sám je velkým fanouškem všech možných soutěží, protože na fotbalových trávnících byl dříve jako doma.

„Fotbal jsem hrával asi do třinácti let,“ potvrzuje. „Teď to ale není úplně dobré, abych se nezranil. Rád bych si občas zahrál, ale moc už tomu nedávám.“ O to více se ale věnuje fandění. Kromě nedělní náklonnosti k Francii má ještě jednu dlouhodobější fotbalovou lásku. „Jsem strašný fanoušek Slavie, ač jsem z Moravy. Dlouhodobě to sleduji a snad konečně půjdou vzhůru,“ říká s nadšením.

Pavlásek není v daviscupovém týmu jediným exfotbalistou. Ještě před čtyřmi lety hrál celkem aktivně i Zdeněk Kolář. „Pak už to ale nešlo skloubit s tenisem,“ popisuje konec svého působení v kolektivním sportu. „V té době jsem byl určitě na lepší úrovni v tenise než ve fotbale, to rozhodlo.“

Druhý oblíbený sport si tak Kolář připomene alespoň občas u rozcvičky, kdy si dá pár nožiček s balonem. Jinak ale čeští tenisté nemohou u fotbalu riskovat kvůli zdraví, a už vůbec ne teď, kdy se připravují na důležité čtvrtfinále Davis Cupu. V dějišti zápasu v Třinci se tak budou v neděli věnovat fotbalu pouze pasivně, u sledování finále mistrovství Evropy.